Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Червен картон за Ердоган и сега е ред опозицията в Турция да се възползва

Тайфур Хюсеин, журналист, „Бизнес старт“, 24.06.2019 г.

10:11 | 24 юни 2019
Обновен: 10:11 | 24 юни 2019
Тайфур Хюсеин, журналист, „Бизнес старт“, 24.06.2019 г.
Тайфур Хюсеин, журналист, „Бизнес старт“, 24.06.2019 г.

Реджеп Ердоган получи червен картон на своеобразния референдум, в който се превърна кметският вот в Истанбул през изминалия уикенд, според журналиста Тайфур Хюсеин, който бе гост в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Режимът на Ердоган получи червен картон, но съществена роля имат опозиционните партии, които трябва да се опитат да използват този своеобразен референдум с местния вот“.

От тук насетне ще бъде изключително трудно на президента на Турция да изкара пълния си мандат до 2023 г., смята още журналистът. От ключово значение ще бъде реакцията му - дали ще продължи настоящата си политика или ще потърси сближаване с опозиционната партия.

„Изненадата, която предизвика Екрем Имамоглу още през март, го превърна в бъдещ кандидат и за президент на Турция. Ако той приложи успешно политиката за обединение, тогава ще се превърне в сериозен конкурент на Реджеп Ердоган, чиято политика бе точно обратната – разделяй и владей“.

Решаващата роля на малцинствата и в частност на кюрдите се отрази най-сериозно на избора на Имамоглу за нов кмет на икономическото сърце на Турция, коментира Хюсеин. Причината е, че той е всичко това, което Ердоган не е, а това е ясен знак за желанията на гражданите към местните и национални политики.

Видео от разговора вижте горе.