Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Липсата на единна визия затруднява избора за наследник на Юнкер

Любов Панайотова, Фондация Европейски институт, Бизнес старт, 21.06.2019

11:25 | 21 юни 2019
Любов Панайотова, Фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любов Панайотова, Фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на един основен победител след европейските избори затруднява избора за ключовите постове в европейските институции. Необходим е баланс на интереси и политически семейства. Трябва да имаме предвид, че пакетът, който се договаря, включва и избора на следващ председател на Европейския парламент. Това каза Любов Панайотова, Фондация Европейски институт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Няма единна визия, защото вижданията на политическите семейства са много различни – искат се мерки по отношение на климата, социални права, силна икономика и ускорен растеж в еврозоната, Европа да бъде по-голям играч на световната сцена, защита на гражданите и гражданските свободи“.

Панайотова изтъкна, че победата на последните избори на Европейската народна партия не е толкова убедителна, за да може да се сформира традиционната проевропейска коалиция между нея и социалдемократите.

„Зелените са много сериозен фактор, който трябва да бъде в уравнението, както и либералите“.

Според госта лидерът на ЕНП Манфред Вебер губи позиции за следващ председател на Европейската комисия, като той не е бил и възможно най-добрият кандидат.

Франция и Германия отдавна не са имали председатели на ЕК... Ако Германия трябваше да наложи своя кандидат за председателското място, той трябваше да бъде много по-силна фигура“.

Панайотова посочи, че остава скептична по отношение на възможността главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева да наследи на председателското място в ЕК Жан-Клод Юнкер.

Гостът коментира и последните събития във Великобритания, след които стана ясно, че бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и външният министър на Великобритания Джереми Хънт ще се борят за премиерското място. Според нея Джонсън ще бъде следващия британски министър-председател.