Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как използваните за създаването на видео игри фрактали помагат на медицината?

Проф. Стивън ле Комбер, биолог, Бизнес старт, 23.04.2019

10:53 | 23 април 2019
Проф. Стивън ле Комбер, биолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Стивън ле Комбер, биолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фракталите се използват по редица предназначения, като например създаването на различни измерения във видео игрите. Изчисляването на фракталната измерност на мозъчни фрактури обаче би позволило на медиците да предполагат с голям процент сигурност какъв ще е резултатът от дадена интервенция. Това каза проф. Стивън ле Комбер, биолог, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Ле Комбер обясни и значението на фракталите.

Както знаем, линията има едно измерение, а равнината има 2. Можем да си представим обаче, че съществуват и фрактални измерения, т.е. измерение, което е 1,3 или 1,6 например“.

Гостът посочи, не можем да очакваме фракталната измерност да намери решения за явления и процеси, за които медицината все още не е.

„Фракталите просто ще се добавят към модерната медицина, но няма да установят нищо различно от нея... Използването им ще цели да се установи колко съществено е дадено увреждане“.

Математиката също има своето място в процеса, добави Ле Комбер.

„Благодарение на математиката може да се изчисли фракталната измерност... Колкото по-висока е тя, толкова по-вероятно е пациентът да се възстанови напълно“.

Вижте повече във видео материала.