Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Икономиката на Гърция не е стабилизирана

д-р Георгиус Христиди в Бизнес старт, 29.02.2016

09:03 | 29 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството не е стабилизирано. То е изправено пред големи предизвикателства. Протестите на гръцките фермери са само едната страна на проблема, каза д-р Георгиус Христиди, преподавател в University of Macedonia, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с Йоанна Николова на 29 февруари 2016.

Той коментира още възможността за предсрочни избори. По думите му правителството е под голям натиск. Гръцките граждани не са готови да платят високата цена на реформите, договорени с кредиторите, тъй като обществото е трябвало да премине през десетки болезнени промени.

Добрите данни за ръста в туристическия сектор не са знак за стабилизиране на икономиката. Преподавателят обясни, че ситуацията в Гърция се е влошила на фона на капиталовия контрол и пренасочването на дейността на много гръцки фирми в България. 

Гърция е изправена пред хуманитарна криза.

"В момента има около 25 000 бежанци, които не могат да излязат от страната. Ако няма промяна в политическите решения за ограничаване входа на бежанците, броят им може да ескалира до около 70 000 в рамките на месец".

Това ще засили натиска върху ресурсите на страната. "Гърция поиска финансова помощ от ЕК. Тя ще я получи, но въпросът е сериозен", каза още той. 

Чуйте целия разговор във видеото.