Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Само Румъния има по-голям проблем с работната ръка от България

Ивелин Желязков – директор „Тристранно сътрудничество“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), „Бизнес старт“, 02.04.2019 г.

09:57 | 2 април 2019
Ивелин Желязков, „Бизнес старт“, 02.04.2019 г.
Ивелин Желязков, „Бизнес старт“, 02.04.2019 г.

Дефицитът на работна ръка е проблем у нас от доста време насам, но, оказва се, той не се проявява само в България. И все пак страната ни е в дъното на класацията сред страните от Европейския съюз, отчита Ивелин Желязков в предаването „Бизнес старт“.

„Ние сме на второ място в това отношение. Само в Румъния се намират по-трудно кадри, а в Гърция са току зад нас. Причината е, че хората просто ги няма“.

По официални данни 68% от работодателите срещат трудност в намирането на работници у нас. Директорът на „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ дава някои интересни съвети към образователната система и бизнеса за промяна на статистиката.

„Ние сме направили предложение към университетите и бизнеса да въведат алтернативно финансиране на студенти. Работодателите да спонсорират обучението, като обвързват със срочен договор своите бъдещи кадри. Така ще се предотврати до голяма степен и абсурда с държавните поръчки. Сега българският данъкоплатец дава пари за образование на хора, които отиват да работят в друга страна“.

Едно от решенията на проблема търпи неуспех към момента, а именно вносът на кадри от чужбина. Оказва се, че административните процедури и такси отблъскват хората от страните, с които имаме споразумение за подобен трансфер на работници, според гостът в предаването.

Какво още разказа Ивелин Желязков пред Христо Николов ще можете да разберете от видеото.