Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

С холандския опит ще се срещнат производители на плодове и зеленчуци на InteliFresh 2019

Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро" и Дориана Миленкова, съветник по земеделието, околната среда и храните в посолството на Нидерландия у нас, Бизнес старт, 11.02.2019

09:40 | 11 февруари 2019
Николай Вълканов и Дориана Миленкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Вълканов и Дориана Миленкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстоящото второ издание на най-големия форум в България за реализация на плодове и зеленчуци InteliFresh 2019 в Пловдив има за цел да събере на едно място българските производители с чуждестранни търговци, компании, доставчици на модерни технологии по цялата верига. Този форум ще бъде надграден в три основни посоки: първата е засилване на сътрудничеството с всички големи търговски вериги, които са представени в страната, а те ще участват и в дискусионен формат. На него ще заявят какво ще търсят през годината, как може по-лесно да се управляват доставките, ще споделят погледа си върху тенденциите и търговията, за да ориентират производителите за по-добро снабдяване на пазара. Това каза Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Втората посока е търговията най-вече с органична продукция, на форума ще участва представител на една от най-големите и търгуващи с органична продукция в цял свят фирми. Това ще даде възможност на нашите биологични производители да намерят своя външен пазар. А третата посока е технологичната, българското селско стопанство е свързано както с недостиг на работна ръка, така  и с ниското ниво на инвестиции, а това ще се опитаме да преодолеем с решения, които да помогнат на земеделските производители", посочи още Вълканов.

Холандският опит ще е ключов акцент на форума, холандците са майстори в маркетинга на пресни плодове и зеленчуци, а страната е на второ място в света по търговия с подобна продукция. Как може този опит да е полезен на българските производители, коментира Дориана Миленкова, съветник по земеделието, околната среда и храните в посолството на Нидерландия у нас.

"Една от причините за успеха на холандския сектор е изумителната му организация и интегрираност, връзката на производител и краен потребител е много добре изградена и много активно работеща, маржините са много малки, стоките пътуват с огромна скорост. В основата на системата са организациите на производители, които са започнали като кооперативи, но в момента са големи международни компании, собственост на производителите, но в същото време работещи по най-модерен начин", разказа Миленкова.

Николай Вълканов изрази мнение, че у нас организациите разчитат главно на субсидии и държавни помощи, което е грешка, и точно поради тази причина партньорството с холандската страна е полезно.

„Важното, което трябва да осъзнаят производителите е, че сдружаването не е процес, който ще доведе временно повече държавни или европейски средства, това е процес, който в дългосрочен план ще ги направи по-конкурентоспособни, по-разпознаваеми на външните пазари, по-печеливши в крайна сметка – все неща, които ни липсват за момента“, поясни Вълканов.

Отношенията с търговските вериги ще бъдат един от основните акценти на форум. В последните години големите вериги за бързооборотни стоки започнаха постепенно да си партнират с българските производители, но този процес все още протича бавно.

„Предизвикателствата са разнообразни. Последната статистката, която виждаме от самите вериги показва, че в сезона вече около 60 – 65% от продукцията, която се търгува през тях, е българско производство, този процент се увеличава през последните няколко години. Единият основен проблем беше с липсата на  българска продукция. Ние може да искаме да консумираме такава, но за целта първо някой трябва да я произведе, после някой трябва да я продаде и т.н. Второто голямо предизвикателство е посрещането на нуждите с равномерни доставки, които да са по определен начин за готвене, с някакво качество, по някакъв начин сортирани и обработени. Тоест всичко това, което прави продуктите да изглеждат добре на щанда и да е достъпна в максимален период от време за потребителите. Затова големите търговски вериги в България започнаха да си партнират със сертифициращи компании, компании, които осигуряват сертификати за качество на продукцията. От тази година и държавата влиза с някакво подпомагане в тази сфера, а именно държавна помощ за международно сертифициране Global GAP".

Гледайте повече за форума във видео материала.