Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Таксата от 5% пречи на вноса да балансира цената на електроенергията

Мария Кръстева, Асоциация на свободния енергиен пазар, Бизнес старт, 15.01.2019

10:04 | 15 януари 2019
Мария Кръстева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Кръстева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електроенергията не трябва да се налага с никакви такси, защото по смисъла на европейското право тя е стока. Въпреки това една такса от 5 % възпрепятства вноса на електроенергия на по-ниски цени от тези на свободната борса в България. В рамките на мерките, които МЕ обсъди и реши да вземе за да балансира цената на електроенергия на на свободния пазар на първо място се постави задължението на държавнтите енергийни дружества да подкрепят енергийния микс. От 19 януари, по думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова количеството от електроенергия, което държавните енергийни дружества ще добавят на свободния енергиен пазар чрез платформата "Ден напред"  ще се увеличи над 700 М Вт на всеки час. Това е една от мерките, за които МЕ съобщи, за да се стабилизира цената на електроенергия на свободния пазар у нас.

Дали това количество ще е достатъчно за да балансира цената на електроенергията, която купува за нуждите си бизнеса,коментира Мария Кръстева, Асоциация на свободния енергиен пазар, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Тези количества са договорени в едно споразумение, сключено между БЕХ и ЕК още със старта на свободната енергийна борса. Те са минимални, средногодишни, държавните енергийни дружества трябва да ги предлагат на борсата. По силата на споразумението се променят от 19 януари. Тези количества са минимални, смятаме че предлагането на електроенергия има резерви, които могат да се използват, най-вече от ТЕЦ "Марица Изток 2". Ние смятаме тази мярка за закъсняла, защото можеше да се използва и по-рано, при наличие на такива резерви. За съжаление през последните месеци се наблюдава силно ограничение, особено на производството от "Марица Изток 2", постоянно има блокове в планови ремонти или така го написаха "търговски график", който позволява техните мощности да не работят", изрази становището на Асоциацията Кръстева. 

Кръстева посочи още, че в случая с неизползваните резерви на ТЕЦ "Марица Изток 2" става дума за търговско решение на дружеството, защото въпреки собствеността на държавата то има своя политика и взема решения. асоциацията не веднъж е търсила отговор защо централата има спрени енергоблокове, което води респективно до повишаване на цените на намаленото количество електроенергия на борсата, при условия на засилено търсене. 

Няма официален отговор на този въпрос. От асоциацията се надяват количествата, които държавните дружества ще предлагат на борсата да не са в рамките на 10 - 20 МВт, което не би повлияло, а същуствуват и други възможности, които могат да се използват, като внос на електроенергия. 

"В момента се дължи такса от 5% върху приходите на търговците от продадена електроенергия, която е съществена пречка. За миналата седмица цената на електроенергията на българската борса е най-висока в целия ЕС. Има резерви да се внася по-евтина енергия и да се предлага тук, тази такса за внос води до оскъпяване на българския потребител, понякога изравнява тези разлики в цените и като мярка не е рентабилна. Тя противоречи и на европейското право. Обсъжданата идея за пазарно обединение със съседни пазарни зони за да се реализира, основната законодателна мярка, която трябва да се предприеме е освобождаването на вноса  износа на електроенергия от всякакви такси", са убедени в асоциацията.

Вижте целия разговор във видео материала.