Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България ще спечели много от изграждането на Европейския енергиен съюз

Бизнес старт, 19.02.2016

08:19 | 19 февруари 2016
Обновен: 08:37 | 19 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изграждането на Европейския енергиен съюз ще донесе редица плюсове за България. На първо място тя може да спечели от финансиране на газовите връзки, тъй като те вече са част от приоритетите на ЕС. Освен това изграждането на газов хъб или на терминал за втечнен газ или достъпът до такъв терминал също ще бъдат подкрепени. Друго важно предимство е, че когато България сключва договори с Русия или с друга страна за доставки на природен газ, тя има зад гърба си ЕС и така няма да се бори сама за постигането на по-ниски цени. Това заяви журналистът от 3e-News Галина Александрова в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира и либерализацията на енергийния пазар, като посочи, че това е голяма стъпка напред за подобряването на състоянието в икономиката.

След въвеждането на втората платформа компаниите ще започнат съвсем прозрачно да сключват договори и ще избират това, което им е най-изгодно като цена и условия за плащане. За битовите потребители цените също ще бъдат оптимални.

Според Александрова няма възможност за по-нататъшно падане на цените за домакинствата. Тя обясни, че за разлика от България, в Европа и САЩ цените за бизнеса винаги са по-ниски от тези за домакинствата. 

Чуйте целия разговор във видеото: