Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Йорданова: Бихме искали да се инвестира в превенции

Бизнес старт, 18.02.2016

09:43 | 18 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Мариела Йорданова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариела Йорданова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необичайно топлото време през февруари провокира вегетация. Опасяваме се, че посевите ще започнат да гладуват, тъй като заради Нитратната директива и добрите земеделски практики, ние не можем да подхранваме по-рано от 25 февруари. Това коментира Мариела Йорданова, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводители, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ размерът на площите с пролетници зависи от това какво ще бъде засято като екологично насочени площи. Мариела Йорданова припомни, че от миналата година е в сила изискването 5% от допустимите за подпомагане площи да бъдат с екологична насоченост.

Йорданова коментира още компенсациите, възлизащи на стойност от 6 млн. лв, които Държавен фонд "Земеделие" предвижда да отпусне за реализираните загуби през 2015.

„Бихме искали да се инвестира в превенции. Едва 10 млн. дка от обработваема земя в България е защитена от градушки. Имахме многократни срещи с администрацията и продължаваме да настояваме цялата площ на страната да бъде защитена от градушки, като ние сме готови да съдействаме по всякакъв начин. Бихме искали да се инвестира и в превенции от наводнения“.

Чуйте целия разговор във видеото: