Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Регистрите са критична инфраструктура и изискват сериозно отношение и водене на процеса

Божидар Божанов, CEO Log Sentinel, отговарящ за дигиталната трансформация в "Демократична България", Бизнес старт, 16.10.2018

09:20 | 16 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регистрите са критична инфраструктура и изискват сериозно отношение и перспективно мислене, не подаване на оставки, а някой да застане и да води процеса.Това каза Божидар Божанов, CEO Log Sentinel, отговарящ за дигиталната трансформация в "Демократична България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Два месеца след като Търговският регистър блокира, общественото внимание отново е насочено към дейността му. Агенцията по вписванията обяви обществена поръчка за покупка на нови дискови масиви, памет за съхранение на информацията със стойност 190 хил.лв. без ДДС. Свободното дисково пространство в момента е крайно недостатъчно и ще се запълни в рамките на 14 - 20 календарни дни, а това ще доведе до спиране на функционалностите на Търговския регистър, Имотния регистър, както и другите, поддържани от Агенцията. ето и коментарът на госта по темата:   

"Опасността от ново спиране на Търговския регистър не е толкова реална, каза експертът,  мотивите са  малко пресилени, но те показват отново, че не е мислено в перспектива. През август като се срина регистъра, трябваше да е ясно, че Прокуратурата и разследващите органи ще затворят част от масивите,  че ще трябва да се купят нови, това е проблемът в монета, не че не са планирани." 

По думите на госта е възможно и да не се намери виновник за срива, а той се да се отдаде на случайност или на дефектирали дискове. 

"Най-вероятно, тъй като са в един дейта център, използват един сторидж, може би са като скачени съдове, прехвърлят от единия в другия, затова са застрашени и другите регистри. В безтегловност, нещата се правят като настъпи криза".     

 От "Демократична България" са предложили "екшън план" за устойчиво управление на информационните ресурси  в държавната администрация, част от стъпките за създаване на резервен център, изготвяне на политики за управление на информационните ресурси, част от тях са взети под внимание при решенията на министерството. 

Сред предложенията е било и създаването на един държавен облак, който да се използва за целите на администрациите, той представлява икономия на мащаба.  

"Държавно предприятие - единен системен оператор трябваше по закон да бъде създадено - идеята му е да върши неща, които в момента върши администрацията, но няма време за това. Бизнесът няма време да пише, иска да изпълнява поръчки, а сред администрацията няма капацитет грамотно да се опише заданието, да се подават материалите, за да се направи един добър проект", коментира още Божанов.

Още по темата - гледайте във видео материала.