Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Арх. Румен Русев: Постигането на баланс между строителството и комфорта на жителите ще бъде приоритет

Арх. Румен Русев, новият кмет на столичния район Младост, Бизнес старт, 06.06.2018

08:58 | 6 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Близо 1100 са забавените административни преписки в столичния район „Младост“. Та са в целия диапазон - разрешения за строеж, изменения на подробни устройствени планове и най-обикновени услуги, предоставени от общината. Това каза арх. Румен Русев, новият кмет на столичния район "Младост", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Русев коментира още, че ще приключи практиката с неизпълнение на административните задължения и бавенето на преписки.

Заявих още преди месец, че ще се съобразявам само със закона. Всичко, което е законосъобразно, ще бъде процедирано.

Той определи като най-подходящ за строеж на небостъргачи именно района на бул. "Цариградско шосе " между 7 км и река Искър, където и в момента тече строителна дейност. Причината е, че небостъргачите трябва да бъдат строени далеч от жилищни зони, на входните и изходни точки на града и в обособени бизнес зони, където има ясна необходимост от тях.

За многофункционалния проект "Гранд каньон", който ще включва жилища, луксозни резиденции, мол и хотел, арх. Русев съобщи, че строителството е започнало, а районният експертен съвет по устройство на територията предстои да обсъди промяна в одобрения проект по чл. 154 от ЗУТ. 

По повод продължението на бул. „Копенхаген“ Русев посочи, че планът се обсъжда и се правят постъпки за бъдещо финансиране от Столична община, като процедурата се движи с нормални темпове

За парк „Въртопо“ той каза, че вече има издадено разрешително за строеж и за неговото реализиране, а процедурата за Източен парк също е задвижена.

Русев коментира още, че в момента „Младост“ е много добре застроен и ако трябва да бъде сравняван с други райони - не можем да говорим за презастрояване. Новият кмет обаче ще работи за прекратяване на строителството в междублоковите пространства и зелените площи, за което са нужни законодателни промени. 

Искам да намеря баланса между строителството на сгради в района и комфортния начин на живот на жителите. Капиталът трябва да бъде насочен в правилна посока. Районът трябва да бъде облагородяван, а не презастрояван.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.