Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проектът за АЕЦ Белене трябва да бъде рестартиран

проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на ТУ-София, Бизнес старт, 15.05.2018

08:37 | 15 май 2018
проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на ТУ-София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на ТУ-София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде рестартиран, но срокът това да се случи - до края на текущата година е малко оптимистичен. Това мнение изрази енергийният експерт проф. Валентин Колев, декан на ТУ – София, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

„През Юни се очаква да има решение на парламента – да го видим. След това следва отпускарски период. Така че може би до края на годината е малко оптимистично. Всичко зависи първо от инвеститорския интерес, ако този обект представлява интерес за някой инвеститор. Някои експерти твърдят, че цената на обекта в световен мащаб е една от най-ниските. Независимо от това, че е 10 млрд. евро за два блока“.

Каква е икономическата логика на проекта за АЕЦ „Белене“?

„Тя се състои в следното, което и министър Петкова каза: трябва да бъде намерен инвеститор, който да вложи средства в построяването на електроцентралата до включването ѝ в паралел с енергийната система, като за това нито държавата, нито потребителят не трябва да поемат никакви ангажименти. С други думи, след присъединяването ѝ към енергийната система произведената електрическа енергия от тази централа трябва да отиде на енергийната борса и на енергийния пазар“.

Експертът коментира идеята за балкански проект за изграждането на централата.

„Съвсем добра идея е това/.../Дори по времето на социализма България беше поканена да участва в Южноукраинската атомна централа, която е 4 блока по 1000 мегавата. Но тогава експертите са преценили, че няма нужда да участваме в тази електроцентрала, така че това не е нещо ново. Има пример за Словения и Хърватска, които имат обща централа. Известно е, че Македония и Гърция са с дефицит на електрическа енергия, въпросът е дали ще им бъде изгодна цената“.

За интереса на Китай към проекта, защо цената на АЕЦ „Белене“ е ниска за световните стандарти и други интересни теми гледайте видеото.