Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Все повече аптеки ще намалят работното време заради липсата на кадри

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, "Бизнес старт", 10.07.2024 г.

11:29 | 10 юли 2024
Обновен: 11:30 | 10 юли 2024
Автор: Даниел Николов

Над хиляда фармацевта са нужни за запълване на липсата на кадри в аптеките; има доста факултети в страната, но те не успяват да произведат нужната бройка. От своя страна аптеките ще опитат да задържат персонала си чрез увеличаване на заплащането и намаляване на работното време. Това коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"На първо място, в момента, за всички собственици на аптеки големият проблем са кадрите - магистри и бакалаври фармацевти, които желаят да работят в аптеки. Това поставя целият сектор в силна криза и влошава услугата на аптеките."

Заплатите растат непрекъснато, но работата е непривлекателна за фармацевтите, които намират реализация като медицински представители, в търговията или компании за клинични проучвания, в производството, каза Костов.

"Все повече аптеки работят до 19:00, а не до 21:00 в делнични дни; все повече аптеки не работят в събота и неделя. Това ще влоши достъпа до лекарства дори в големите населени места и това вече се случва... Мисля, че ще се наложи в средносрочен аспект да се направят графици на аптеките - да се определи кои аптеки да работят събота и неделя и кои не."

Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти по рецепта към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт, като парите ще бъдат изплащани със задна дата от 1 юли. Компромисът, постигнат между аптеките и НЗОК, е добър и създава предвидимост и за двете страни, каза Костов.  

В голяма степен създалото се напрежение в сектора е потушено, каза Костов, като реалните ефекти ще бъдат явни до месеци.

Възнаграждението би трябвало да бъде свързано със стойността на лекарствата, а политиката на НЗОК за все повече напълно реимбурсирани лекарства означава все по-намаляващи приходи за аптеките, обясни Костов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.