Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Специалност "Реставрация" се радва на интерес от младежите в България

доц. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в НХА, в "Бизнес старт" 10.07.2024 г.

12:44 | 10 юли 2024
Обновен: 13:16 | 10 юли 2024
Автор: Георги Месробович

Реставраторите с дейността си остават зад кадър, тъй като задачата им не е да създават ново творчество, а да съхраняват за бъдещите поколения вече създадени произведения, за което се изисква много познания в различни области, умения и сръчности. Реставраторската професия е призвана да съхранява културната памет на нацията ни, това коментира доц. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в НХА, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

В последните години се наблюдава изключителен интерес към тази професия, като НХА създават нови учебни програми, подготвящи студентите за различни направления в реставраторството. Белишки обясни, че целят да отговарят на нуждите на пазара, но това е бавен процес, който изисква помощта на държавата.

„Последните няколко години сме свидетели на много по-силен интерес в сравнение с предишните десетилетия. Тази година има своеобразен рекорд броят на кандидат-студентите се доближава до един пик, който имахме преди около 30 г. Това означава, че ще можем да подготвим едно по-талантливо бъдещо поколение реставратори.“

Учебните програми се придържат към европейските стандарти за реставратори, които гарантират добър баланс между теоретически и практически дисциплини, изграждайки добри специалисти, който са припознавани навсякъде из Европа. Гостът обясни, че българските кадри често работят из ЕС, като се наблюдава и интерес към тях от азиатски държави, в които има липса на специалисти.

Реставраторите често са самостоятелно практикуващи, като са причислени към категория малък бизнес. Гостът обясни, че не може да се забогатее от тази професия, като допълни, че реставрацията не е бизнес, а призвание. Реализацията на реставраторите е разнообразна, като може да работят в различни държавни културни обекти, както и за частни собственици на изкуство.

Реставраторите се възползват от новите технологии, като тяхната професия комбинира модерна високотехнологична апаратура с традиционни техники и хуманитарни познания. Гостът обясни, че изкуственият интелект все още не е навлязъл, но очакват да се случи скоро.

Предизвикателствата пред реставраторите са разнообразни, като те могат да бъдат от техническо и технологично естество, както и неразбирателство със собствениците на изкуство. Законодателството у нас може също да се окаже пречка за работата на реставраторите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.