UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

При добра законова база AI може да се развие добре в посока партньорство с артиста

Мануела Бончева, доцент по етномузикология в НМА "Проф. Панчо Владигеров", UpDate", 15.06.2024

20:00 | 15 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Няма място за страх - при една добра законова база изкуственият интелект може да се развие доста добре в посока партньорство с артиста. Това каза Мануела Бончева, доцент по етномузикология в НМА "Проф. Панчо Владигеров", саунд дизайнер и композитор, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова.

На този етап повечето артисти в България се страхуват от изкуствения интелект, сподели събеседничката. "Малка част от тях са вникнали в същността на нещата. Може би до някъде има основания за страх, дотолкова до колкото трябва да има някаква законова рамка, която да се поставя. Защото има различни хора сред разработчиците и е нужно да се задават ограничения по отношение на ползването. Защото изкуственият интелект може да се използва и самостоятелно.

Повод за гостуването е един електро-акустичен експеримент, който ще бъде поднесен от доц. Бончева и от Марк Шимилие, който комбинира на живо музика с изкуствен интелект. Събитието ще бъде на 24 юни от 19 часа в Деня на архитекта. "Интересен е подборът: роял - акустичен инструмент, софтуера Ableton за електронна музика, който съдържа генеративни елементи, но все още не е изкуствен интелект и от там нататък отиваме към изкуствения интелект "ДЖАЗ", каза доц. Бончева. 

"Марк Шимилие не е просто разработчик и информатик, а има познание и образователен бекграунд в доста широк спектър. Той е джаз пианист с интереси в етномузикологията, етноматематиката и метроритмичните структури на африкански племена, които имат общо с нашите неравноделни размери". 

Самият софтуер ДЖАЗ е разработен от Марк Шимилие, който е професор и директор на Център за анализи в социалната математика към Училището за напреднали в социалните науки в Париж, каза гостенката. "Това е интерактивен изкуствен интелект, предназначен за живо свирене - за интерактивна импровизация с артисти. Когато имаме артисти, които импровизират, той е обучен да хваща стила на артиста и да импровизира".

"Тази импровизация в джаза, която се случва на сцената и е между няколко партньори, тук той успешно се включва в тази партньорската импровизация на сцената. "ДЖАЗ" е в една доста напреднала фаза на разработка, почти на финала. Така че това събитие ще влезе в напредналата експериментална част, почти финализираща тестването на самия софтуер, което вече от тук нататък дава възможност при един готов за лицензиране и патент софтуер той може да се използва по различен начин от различни артисти, които се занимават с музика и музикална импровизация в джаза, а и в други музикални стилове". 

Този изкуствен интелект обаче може да поеме в различни посоки и да бъде полезен. Джазът, например се използва успешно в музикотерапията и позволява бъдещо надграждане, посочи Бончева. По думите й една от целите на събитието е "да се покаже, че изкуственият интелект не е толкова страшен. Той няма за цел да вземе хляба на артистите, а да си партнира с тях. Няма противопоставяне между музиканта и изкуството и имаме един етичен подход. Това е много важен момент - да се върви в посока съобразяване с артистите".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате  тук.