Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Антон Корбейн: Творецът не контролира изкуството си, то има собствен живот

Антон Корбейн, фотограф и режисьор, в "Бизнес старт" 21.06.2024 г.

11:30 | 21 юни 2024
Обновен: 12:28 | 21 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект може да се използва и за добри и лоши неща в изкуството. На този етап едва ли технологията ще замени артиста, тъй като творецът добавя част от душата си в произведението, което ИИ не може да направи. Виждал съм хора, които ползват името ми и се опитват да създават някакви изображения, които би трябвало да са мои, но там липсва едно нещо - душата ми. Така че не мисля, че могат да ме заменят толкова лесно, това коментира Антон Корбейн, фотограф и режисьор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Фотографията претърпя значителни промени с цифровата ера, което направи фотоапаратите леснодостъпни за всички, като вече всеки може да се счита за фотограф, което влияе на оценката за фотографията, каза Корбейн. Гостът е създал книгата си "Instanton" със снимки, направени с iPhone, защото осъзнал колко лесно е да снимаш при всякаква осветеност и да получиш сполучлив кадър. Въпреки това, Корбейн все още не е използвал изкуствен интелект и остава скептичен към него. Той вярва, че изкуственият интелект може да бъде използван за добри и лоши неща, но предпочита да не бърза с новите технологии.

Гостът смята, че един кадър е значим, ако носи смисъл за този, който го създава или гледа. Няма общо правило за добър кадър – важното е кадърът да изразява нещо.

Той обясни, че е започнал фотографската си кариера, заснемайки документални кадри и кадри с музиканти, защото обичал музиката, но постепенно разширил обхвата си до актьори, режисьори, писатели и художници. В началото е бил срамежлив и е предпочитал документалната фотография, но с времето станал по-уверен и спокоен, което улеснило работата му с хората.

„Преди нямах интерес към модната фотография, но през последните около 20 години това се промени. Има много експериментална фотография, която се случва в рамките на модната фотография. Това е частта от фотографския свят, където такива неща все още се случват, защото обикновено има пари, интелект, труд и красота. Така че комбинация от тези неща извежда на преден план някои наистина талантливи хора и е приятно да наблюдаваш работата им.“

Корбейн поясни, че не работи със знаменитости заради славата им, а заради техните постижения. Например, той работи с U2 от 1982 г. и Depeche Mode, като развива идеи за фотосесии, базирани на техните музикални промени. С U2 обложките на албумите често включват портрети, докато при Depeche Mode е различно и има повече свобода за експерименти. Гостът обясни и за легендарната фотография на „Joshua Tree“, която не е очаквал да стане толкова популярна.

„Това не зависи от теб. След като сте създали произведението, имате много малко участие в това в какво ще се превърне то и какво ще бъде значението му. Това е особено важно, когато хората умират и тогава други хора виждат нещо значимо в изображение на този човек, което вие никога не сте влагали там, но то започва да живее свой собствен живот."

Той разказа за създаването на видеоклипове като "Enjoy the Silence" на Depeche Mode, което е свързано с идеи, които понякога се раждат спонтанно. Видеоклипът представя историята на крал, който иска да се наслаждава на тишината – идея, за която трудно е убедил групата, но в крайна сметка се оказала успешна.

Корбейн сподели, че вече не се занимава толкова много с музикални клипове и предпочита да прави филми, защото те предлагат възможност за експериментиране и разказване на истории. Въпреки че фотографията остава неговата страст, филмите му предоставят нови предизвикателства и приключения. В момента Корбейн работи върху две големи изложби за следващата година и подготвя следващия си филм, в който вероятно Хелън Мирън ще играе главната роля.

Гостът се надява изкуственият интелект да не може да замени твореца, тъй като артистите добавят нещо от себе си към изкуството.

„Виждал хора, които ползват името ми и се опитват да създават някакви изображения, които би трябвало да са мои, но там липсва едно нещо - душата ми. Така че не мисля, че могат да ме заменят толкова лесно.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.