Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Цените на храните се стабилизираха въпреки геополитическите кризи

Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, в "Бизнес старт", 25.06.2024

10:45 | 25 юни 2024
Обновен: 13:24 | 25 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Имаме стабилизиране на логистични вериги и независимо от геополитическото състояние на нещата в момента имаме доста стабилен пазар и в крайна сметка търговията победи. Търговският интерес излезе по-силен от геополитическото противопоставяне и имаме доста сериозно стабилизиране в целия свят. Това важи не само за България, а е световна тенденция и най-вече в европейския пазар. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"При цените на борсовите стоки повече от година, като сложим и масла, и зърна, буквално сме без промяна. Имаме много стабилен пазар, което обуславя и това, което имаме като процеси. Българският пазар е част от европейския и няма как да се отклони от тази тенденция  за стабилност, която се оформи на европейския и световния пазар". 

Добрият климат и стабилното топло време, което наблюдаваме, ще доведе до това, че ще видим задържане на цените, особено при плодовете и зеленчуците. Може би ще видим пиковите стойности в средата на следващия месец в посока надолу, добави гостът. "В момента наблюдаваме доста добро, устойчиво равновесие при почти цялата гама плодове и зеленчуци. Цените са надолу спрямо равнището от миналата година".

"Към днешна дата прави впечатление, че краставицата мина над цените от миналата година с около 10%, а лимонът - с 2%. Всичко останало е доста под цените от 2023 година - 17% при доматите, 45% при морковите. По-хубавият климат и устойчивото време води до тенденцията, която наблюдаваме. При основните хранителни продукти почти няма изменение. Само яйцата, олиото и захарта са с доста сериозни проценти под нивата от миналата година - 17 при олиото и също толкова при яйцата и 19% при захарта". 

При пилешкото и свинското месо имаме съответно 2 и 5% разлика в посока плюс, спрямо миналата година. При една потребителска кошница - ако от всички продукти си купим по единица - цената, която ще платим е с около 1 лв. по-ниска отколкото би била преди година, като това е трайно устойчива тенденция, вече пети месец, отчита Иванов.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.