Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защитата срещу градушки не работи и рискува не само реколтата, но и производителите

Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци", "Бизнес старт", 18.06.2024 г.

10:00 | 18 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Все още се изчисляват какви ще са щетите от градушките миналата седмица. През 2023 г. са били засегнати над 40 000 декара с трайни насаждения и тази година едва ли ще са по-малко. Всяка година градушките стават все по-силни и нанасят все по-сериозни щети. Това коментира Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Системата за борба с градушките не функционира оптимално. Тя не е достатъчно адекватна към това, което се случва."

Суперклетките вече са много по-чести и действат разрушително на широк фронт със силна интензивност, обясни Цеков. Те се развиват на височина между 12 000 и 15 000 метра, а ракетите на противоградовата система в България работят на 8 000 метра.

"Официалната статистика от Агенцията по градушки е, че обработват със стотици ракети - реално те не могат да обработят тези градоносни облаци."

Трябва да бъде сменен подхода за земеделските застраховки, каза Цеков. Ако има адекватен механизъм, последствията за производителите от такава сериозна градушка ще бъдат намалени. Трябва да се въведат и всякакви възможни технически новости, за да може да се противодейства на климатичните явления.

"Не е минала суперклетка или градоносен облак, не е нанесъл щети... Ако не се смени тази цяла система за градозащита, ще загубим не само реколтата, но и производителите. Когато не са обезщетени адекватно, те просто се отказват - губим българското земеделие."

Застраховките в момента покриват 80% от загубите, но насажденията трябва да са унищожени напълно. В противен случай производители получават по-малка компенсация, тъй като се приема, че могат да реализират част от оцелялата продукция. Това изискване трябва да се промени, защото оцелялата реколта ще е с много по-ниско качество и реализицията ѝ няма да бъде рентабилна за производителите, обясни Цеков.

"Трябва наистина да заработи компенсаторен фонд и застрахователен пул, който реално да може да обезщетява производителите и да запазва техните доходи."

На фона на пазарните и политически сътресения в Европа, климатичните промени са много сериозно препятствие през земеделските производители, коментира Цеков, като всяка година се отказват голяма част от земеделците. Освен регулярната употреба на по-устойчиви сортове, в България трябва да се възроди и поливното земеделие, което би било най-доброто противодействие срещу сушите - тези площи в момента отговарят на 1%-2% от общите обработвани земи, добави той.

В сектора има и сериозни проблеми с кадрите, като "там където реколтата е добра, има проблем с работната ръка", каза Цеков. Със сигурност, реколтата ще бъде по-слаба от миналата година заради климатичните бедствия и липсата на работна ръка.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.