Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Торите във Великобритания се готвят за планирана загуба, като в джудото

Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в "Бизнес старт", 13.06.2024

10:30 | 13 юни 2024
Обновен: 10:31 | 13 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Във Великобритания предстоят много изненадващи избори - първият предсрочен вот от 1945 година насам. Торите се готвят за загуба, но това е една планирана загуба, като в джудото. Не само в джудото, но и в други спортове има такива хватки, в които и двамата опонента падат. От 2022 година лейбъристите показват 2%-на разлика с торите. Така че това не е новина. Въпросът е как да минимизират тази разлика и да се опитат да я направят много мъничка, така че и да си платят за грешките, които направиха през последните 5-6 и повече години. Това каза Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Във Великобритания това са първите предсрочни избори от 1945 година, освен това британецът не гласува лятно време. Това са много изненадващи избори и това е така, за да запазят максимално много от това, което торите насъбраха като добри, позитивни икономически решения и фактори на фона на многото скандали, които успяха да направят междувременно". 

Основните предизвикателства за бизнеса са не много по-различни от тези, които касаят останалите европейски страни, а и по-малки икономики в сравнение със САЩ и Китай. От една страна Великобритания е привилегирована с много близки отношения със Съединените щати и още в първите пост-брекзит разговори тя направи доста добри търговски взаимоотношения със САЩ, Канада, Мексико, Австралия, Нова Зеландия и Япония. Направи индивидуални сделки, каза гостът.

"За съжаление международната търговия е много комплексен въпрос. Става дума за това къде се произвежда стоката, къде основно се произвежда стоката, къде важат правата на купувача - дали важат в страната, където е продадена или, както е в ЕС, навсякъде и това направи по-комплексни взаимоотношенията на Великобритания, но техните притеснения в момента са за това какво идва от Китай, от това, че английският бизнес се опитва, особено в сферата на машиностроенето, те се опитват да направят така, малкото производство да остане във Великобритания - пр. 1000 - 2000 - 10 000 бройки да могат да бъдат правени във Великобритания, а за големия внос за десетки или стотици хиляди бройки - той да бъде от Китай или от Индия". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.