Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Paysera България с IPO на BEAM - да расте по-бързо и да запълва още банкови ниши

Филип Мутафис, изп. директор на Paysera България, и Мартин Богданов, председател на СД на Paysera България, "Бизнес старт", 11.06.2024 г.

11:45 | 11 юни 2024
Обновен: 17:23 | 11 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Финтехът Paysera България ще извърши на 12 юни първично публично предлагане на Пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Компанията ще търси 1,988 млн. лв. от инвеститорите, като ще използва набрания капитал за ускорен растеж, запълване на още банкови ниши и по-агресивно навлизане на румънския пазар. Това заявиха Филип Мутафис, изп. директор на Paysera България, и Мартин Богданов, председател на Съвета на директорите на компанията, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

На IPO аукциона дружеството ще предложи 163 000 нови акции с емисионна цена от 12,20 лв. на акция. При тази цена оценката на компанията преди публичното предлагане (pre-money valuation) е 9,3 млн. лв., а при пласирането на всички нови акции може да достигне 11,3 млн. лв. (тогава акциите ще се увеличат на 929 666). За 2023 г. Paysera България отбелязва 4 млн. лв. приходи.

От 7-8 години ние растем органично с 25-30% на година. С увеличението на капитала и допълнителните средства се надяваме да растем по-бързо. Искаме да дадем по-голяма тежест на Румъния, където имаме дъщерно дружество и където нашият бизнес е 4 пъти по-малък от този в България, а Румъния е с 3-4 пъти по-голямо население и там потенциалът за растеж е по-голям, каза Филип Мутафис.

„В Румъния ще инвестираме в продукт за отворено банкиране (Open banking), който е алтернатива на картовото разплащане“, допълни Мартин Богданов.

Paysera е глобална онлайн платформа за дигитални платежни услуги за физически и юридически лица. Групата включва партньорска мрежа в Литва, Латвия, Естония, България, Румъния, Албания, Косово, Украйна и Грузия. Българският партньор е Paysera България, в която мажоритарен акционер е Филип Мутафис (с 50,20% от капитала), а Мартин Богданов и Георги Сечков държат с по 13,72%.

В прогнозата си до 2028 г. ръководството на Paysera България е посочило, че ръстът на приходите ще дойде главно от „глобален финансов продукт“. Филип Мутафис обясни, че част от екипа на компанията разработва продукт, който се ползва от цялата група Paysera. Ние имаме привилегията да сме финтех компания, без да имаме технологичния разход, който е най-големия разход на всяка необанка. Това се отразява изключително благоприятно на нашите финансови резултати, тъй като този разход е споделен с всички компании от групата, каза той.

„Нашата цел е всички потребители във всички държави да виждат един и същ продукт, едни и същи API-та, апликации, ценоразпис и потребителско изживяване. Моята визия е, че след 5-10 години всеки бизнес, който оперира в отделни държави или в целия свят, няма да има отделна платежна сметка във всяка държава. А ще има компания като Paysera, която ще му управлява финансовите потоци навсякъде.“

В последните десетина дни ръководството на Paysera България направи серия от събития (роудшоу) в няколко български града и в Букурещ, за да популяризира IPO-то и да запознае инвеститорите с плановете за развитие на компанията.

„Повечето консултанти и хора около нас казваха, че нямало смисъл да правим роудшоу в провинцията, че там нямало инвеститори. Но ние видяхме много голям интерес – сумарно интересът в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Букурещ надхвърля интереса, който имахме в София. Така че извън София също се заформя силна общност от инвеститори“, сподели Филип Мутафис.

По време на роудшоуто инвеститорите се интересуваха най-вече от това защо излизаме на BEAM пазара и какво ще правим с набрания капитал, разказа Мартин Богданов.

По първата тема – ние растем доста добре, утвърдили сме се на пазара. Когато стартирахме, трябваше да доказваме какво е това финтех и как така могат да се правят бързи и евтини парични преводи в евро. Винаги сме растели по-бързо от пазара, но това се обуславя предимно от нашата инвестиция, която направихме като екип, плюс реинвестициите, каза още Богданов.

„Нашият ръст е органичен, без да следваме други бизнес модели на глобални финтех компании. И в един момент дойде времето, в което да се опитаме да ескалираме този ръст и това минава през нова инвестиция. Въпросът беше дали да привлечем голям инвеститор или да излезем на BEAM пазара, който ни допадна много като възможност за развитие. В крайна сметка решихме да привлечем малкия инвеститор, който ще бъде посланик на Paysera, купувайки акции от дружеството.“

Набраният капитал ще се използва за получаване на лиценз за дружество за електронни пари в България (за покриване на капиталовите изисквания), както и за създаване на дъщерно дружество за колективно (споделено) финансиране по Регламент 2020/1503 на ЕС.

Ние сме правили доста иновации. Като стартирахме през 2016 г., бяхме първата компания, която предлагаше дистанционно откриване на платежна сметка. После пуснахме SEPA и SEPA Instant преводи на много ниска цена. Имаме иновативен продукт за инвестиция в злато, обясни Филип Мутафис. И допълни: „Увеличението на капитала за нас е важно. Така ще измерим доколко пазарът ще ни гласува доверие да продължим по този път на иновации и дали инвеститорите виждат смисъл в това, което правим“.

„Един от трудните въпроси, които ни задаваха на роудшоуто, беше: „Какво по-различно правим от Revolut, Wise, N26 и други глобални и добре капитализирани необанки (neobanks)?“ Нашият отговор е: В България предлагаме IBAN, плащания към бюджета, инвестиционни продукти със злато, физически ПОС терминали. Ние сме от малкото финтех компании, които имаме култура за разумно инвестиране на нашия капитал, а не да харчим с безумно темпо едни големи инвестиции от рисковите фондове.“

Една банка прави две неща – трансакционно банкиране и привличане на депозити и кредитиране. Ние покриваме в голяма степен първата част и то конкурентно на банковия сектор. А за частта с кредитирането искаме да се развиваме не като конкуренти на банковата дейност, а по-скоро да запълним ниши основно чрез споделено финансиране на проекти. Например – ако искате да си купите имот в съседна Гърция или Румъния, ще бъде трудно да финансирате сделката с банков ипотечен кредит. Закупуването на пет апартамента от няколко инвеститора с цел отдаване под наем в Airbnb също най-вероятно няма да бъде финансирано от банките, каза още Филип Мутафис.

В групата Paysera имаме дигитална банка в Грузия, като основната система се надгражда с депозитни и кредитни продукти. Ако в един момент някой от партньорите в Paysera реши да скочи на следващото ниво като дружество за електронни пари с банков лиценз, това няма да е технологичен проблем, обясни Мартин Богданов.

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г. и това ще подобри малко финансовите ни резултати за 2025 г., тъй като част от приходите ни идват от превалутиране, добавиха гостите.

Повече за плановете и продуктите на Paysera България може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.