Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Microsoft и Google продължават да съкращават кадри от няколко свои екипи

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 04.06.2024 г.

10:55 | 4 юни 2024
Обновен: 11:01 | 4 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Две от най-големите технологични компании в САЩ продължават да съкращават служители от няколко свои звена, но техни представители твърдят, че целта е да се подобри организацията на работата.Tова каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Alphabet съкращава служители от няколко екипа в звеното за облачни услуги на Google, което е един от най-бързо развиващите се бизнеси на компанията. Служителите са били уведомени за съкращенията миналата седмица, като според вътрешна кореспонденция, която от CNBC са прегледали, ще бъдат съкратени длъжности в сферата на продажбите, консултирането, стратегията за излизане на пазара, операциите и инженерните дейности. Премахнати са поне 100 позиции, твърдят запознати с въпроса, които са помолили да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да говорят за съкращенията.

Говорител на Google е заявил пред CNBC, че съкращенията са постепенни в различните екипи, за да се подобри организацията за работа на пазара.

"Както сме споделяли и преди, продължаваме да развиваме бизнеса си, за да отговорим на приоритетите на нашите клиенти и на значителните възможности, които предстоят", казва говорителят. "Запазваме ангажимента си да инвестираме в областите, които са от решаващо значение за нашия бизнес и гарантират дългосрочния ни успех."

Някои от хората, които са загубили работата си, са работили по годишното издание на Google Cloud Next на компанията, което се проведе в средата на април, твърдят запознати със ситуацията.

От началото на 2023 г. в Google текат постоянни съкращения. Оттогава служителите се оплакват, че от тях се изисква да работят в по-кратки срокове, с по-малко ресурси и с намалени възможности за вътрешно развитие, въпреки че компанията отчита рекордна печалба.

Миналия месец Google съкрати най-малко 200 служители от своята "основна" организация, която включва ключови екипи и инженерни таланти. Главният изпълнителен директор Сундар Пичай заяви пред служителите, че компанията ще извърши по-малко съкращения през втората половина на 2024 г.

Приходите от Google Cloud, който включва голяма част от технологиите на компанията за изкуствен интелект, скочиха през последното тримесечие с 28% на годишна база до 9,57 млрд. долара, което надмина прогнозите. Оперативната печалба се увеличи над четири пъти до 900 млн. долара, което показва, че това направление най-накрая генерира значителни печалби, след като години наред Google наливаше пари в този бизнес, за да не изостава от Amazon Web Services и Microsoft Azure.

Въпреки това звеното за облачни услуги е подложено на натиск да продължи да ускорява растежа, тъй като конкуренцията в областта на изкуствения интелект се изостря.

Microsoft потвърди съкращенията в областта на смесената реалност

Друг технологичен гигант - Microsoft, също ще съкрати някои служители, които работят по смесената реалност, съобщава още CNBC, като се позовава на говорител на компанията. Въпреки че съкращенията ще засегнат отдела, който допринася за създаването на очилата за добавена реалност HoloLens 2, Microsoft планира да продължи да продава устройството.

Съкращението идва една година след като компанията заяви, че ще направи промени в хардуерната си гама като част от кръг от съкращения, които засегнаха 10 хил. служители, включително някои в областта на смесената реалност. През следващите месеци Microsoft прекрати производството на няколко модела клавиатури, което предизвика разочарование сред клиентите.

"По-рано днес обявихме преструктурирането на организацията за смесена реалност на Microsoft", заявява говорителят в имейл. "Оставаме напълно ангажирани с програмата IVAS на Министерството на отбраната и ще продължим да предоставяме най-съвременни технологии в подкрепа на нашите войници. Освен това ще продължим да инвестираме в W365, за да достигнем до по-широката хардуерна екосистема на Mixed Reality. Ще продължим да продаваме HoloLens 2, като същевременно ще подкрепяме съществуващите клиенти и партньори на HoloLens 2."

Като цяло компанията освобождава над 1000 души, включително в областта на смесената реалност, заяви запознат с въпроса.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.