Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кибератаките през умни устройства ще се увеличават през 2017

Ясен Танев, експерт по киберсигурност, Тодор Донев и Стилиян Ангелов от Обществото на етичните хакери, Бизнес старт, 05.01.2017

07:58 | 5 януари 2017
Автор: Севделина Илиева
Експертът по киберсигурност Ясен Танев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Експертът по киберсигурност Ясен Танев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За изминалата година загубите от криптовируси в България са над 3 млн. евро. Те, както и фишингът и кражбите на кредитни карти ще продължават да бъдат тенденция, но се очаква засилване на кибератаките през умните устройства през втората половина на 2017. Това обяви експертът по киберсигурност Ясен Танев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Тодор Донев и Стилиян Ангелов от Обществото на етичните хакери той коментира каква трябва да бъде нормативната уредба при борбата срещу киберпрестъпленията.  

"Дигиталният свят не трябва да се разглежда като разширение на начина, по който живеем. Той трябва да се смята за еквивалентен на реалното, киберпрестъпленията трябва да бъдат пренесени към реалните казуси", подчерта Танев. 

Във връзка с предложените промени в Наказателния кодекс за включване на киберпрестъпленията той заяви, че тази стъпка е малка и няма да има никакъв ефект. "Киберпрестъпленията са дефинирани доста общо, а наказанията са под 4 години ефективна присъда, като вероятно ще се излезе с условна присъда или обществено полезен труд. Глобата от 6000 лв. е по-скоро смешна".

"Съдебна отговорност е доста краен вариант, но със сигурност всички участници трябва да отговарят за това да пазят интернет чист", подчерта Стилиян Ангелов, допълвайки, че в Германия е предложено потребителите да бъдат глобявани, ако не поддържат актуална версия на антивирусната си програма.   

"В повечето случаи потребителите нямат представа какво се случва с техния компютър и реално те не са задължени да го правят. Всеки от нас реално след едно такова заразяване може изведнъж да се превърне в атакуващо звено", посочи Тодор Донев. 

Вижте целия разговор във видеото: