Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI прави по-трудна защитата на интелектуалната собственост при алгоритмите

Голале Ебрахимпур, главен изпълнителен директор на Chalmers, в "Бизнес старт" 29.05.2024 г.

11:20 | 29 май 2024
Обновен: 13:52 | 29 май 2024
Автор: Георги Месробович

С развитието на изкуствения интелект става все по-труден въпросът за защита интелектуалната собственост, тъй като когато говорим за алгоритми е много трудно да се направи това разграничение. За развитие на стартъп екосистема са нужни иновации, креативност и добра среда, която да предостави финансиране и менторство. В България имаме предпоставки за развитие, тъй като освен частният сектор и правителството е ангажирано в областта, това коментира Голале Ебрахимпур, главен изпълнителен директор на Chalmers, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

В България има добри предварителни условия, които да насърчават развитието на стартъп екосистемата, каза Ебрахимпур. За насърчаването на нов бизнес са нужни иновации, а за да се постигне високо ниво на иновации са необходими креативност и среда, която помага нейното развитие. Гостът обясни, че процесът на иновациите не се изпълнява от един човек, за което е нужна система, която да осигурява мрежа от различни видове възможности като финансиране и менторство.

„В рамките на програмата GATE сътрудничеството с индустрията е много важно, там може да получите цялата подкрепа – инфраструктура, менторство и финансиране. Освен това забелязвам, че правителството много се интересува от тази област, съществуват елементите на финансиране от частния бизнес, но и от държавни поръчки.“

Развитието на технологиите и в частност изкуственият интелект помага за създаването на нови стартъпи, както и оказва пряко влияние върху различни услуги. Технологията разполага с много положителни страни, но има и етична страна на въпроса, свързана със сигурността и интегрирането му. Трябва като общество да се насочим към повече регулации и яснота, за това къде може да се използва ИИ.

Технологиите помагат и за намиране на решение на вече съществуващи проблеми в ежедневния живот на хората, както и за опазване на околната среда и устойчивата трансформация. Гостът обясни, че идва от бизнес среда, в която основната цел при започване на нова идея е да се намери по-добро решение от гледна точка на устойчивост. Ако това е нагласата и фокуса на бизнесите, то технологиите ще дадат редица подобрения.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.