Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ивайло Чаушев: Дежавю с акциите на GameStop и AMC, но само за два дни

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", "Бизнес старт", 17.05.2024 г.

10:23 | 17 май 2024
Обновен: 11:12 | 17 май 2024
Автор: Даниел Николов

Меме акциите като GameStop и AMC тази седмица преживяха повторение на манията от януари 2021 г., но на много по-забързан кадър. Чисто фундаментално няма нищо, което да оправдае сегашните ръстове. Възроденият интерес бе породен от завръщането в социалните мрежи на блогъра Roaring Kitty - инвеститора Кийт Гил, който беше отговорен за първата меме мания. Това коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В началото на тази седмица акциите на GameStop се покачиха от малко над $17 до $36, последва лека корекция и цената отново се изстреля до $65 на 14 май. GameStop и AMC бяха най-търгуваните акции на пазара в САЩ в понеделник - последва една бърза корекция и към затварянето вчера акцията се търгува на малко под $30. Волатилността изглежда се нормализира - виждаме това, което видяхме преди няколко години, но на забързан кадър."

Печеливши отново бяха някои ритейл трейдъри, а губещи - някои хедж фондове, които може да имат загуби от над 1 млрд. долара от нереализирани печалби, коментира Чаушев.

Спадовете в цените на меме акциите ще продължат, тъй като лихвите в САШ остават високи и парите не са евтини, смята Чаушев. Късите позиции по GameStop и AMC също не са толкова големи, колкото през 2021 г., добави той. Със сигурност има прилики, но мащабът на сегашната мания е доста по-малък.

"Може би мини-мания, но сме далеч от нивата през 2021 г. Не бих се ангажирал с прогноза дали ще се повтори. Ако видим агресивно намаляване на лихвите от Федералния, ще си заслужава да ги следим повече."

Renaissance Technologies LLC, фондът, основан от покойния Джим Саймънс, разчитащ силно на математически алгоритми за своите търговии, закупи акции на AMC Entertainment Holdings Inc. и GameStop Corp. преди последното рали.

"Може да са намерили някакъв начин да предположат, че това може отново да се случи, или просто самите алгоритми, които използват, са им показали определени движения, които намекват, че може отново да се наблюдава нещо подобно, имайки предвид, че GameStop отново е една от по-скъсените акции на пазара. Може да е стратегия, която цели да се възползва от скъсени акции."

Повече по темата може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.