Повтаря ли се походът на акциите на GameStop и AMC

Книжата на GameStop Corp добавиха 14,5% в сряда, а тези на AMC Entertainment Holdings завършиха сесията нагоре с 13,6%.

11:45 | 24 март 2022
Обновен: 12:56 | 24 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от година след като инвеститорите на дребно, подпомогнати от социалните мрежи, предизвикаха невиждано поскъпване на малък брой акции с голям брой къси позиции, някои от така наречените меме акции отново започнаха рязко поскъпване през тази седмица, предава Reuters.

Книжата на GameStop Corp добавиха 14,5% в сряда, а тези на AMC Entertainment Holdings завършиха сесията нагоре с 13,6%.

И докато акциите на GameStop получиха подкрепа от коментарите на председателя Райън Коен, че неговата инвестиционна компания е купила 100 000 акции от търговеца на видеоигри на дребно, скокът удължава увеличението от 30% във вторник, което нямаше очевиден катализатор.

В сряда GameStop и AMC бяха двете най-популярни акции в сайта  Stocktwits.com, насочен върху търговците на дребно.

„Вероятно голямото поскъпване е причинено от слабата пазарна среда, в която се намираме и мениджъри на парични средства отварят къси позиции и докато търсят възможности са се върнали към онези исторически изпитани имена“, каза Тим Гриски, старши портфолио стратег в Ingalls & Snyder в Ню Йорк.

„Това предоставя възможност на тези инвеститори да се опитат да предизвикат нужда от покриване на къси позиции“, добави Гриски. „Това предизвиква паника в общността на трейдърите на късо и може дори да затвори хедж фонд“ с големи къси позиции.

Други компании, свързани с тенденцията, наричани още „stonks“ в социалните медии, като Blackberry, Koss Corp и Sundial Growers, поскъпнаха с между 1,4% и 4,2%. Базираната в Нидерландия компания за зареждане на електрически превозни средства Allego NV се присъедини към битката, като отчете поскъпване от 114,1%.

Но дори и при скорошното поскъпване, акциите на GameStop, AMC, Blackberry и Koss се търгуват с между 5% и 24% по-ниски от началото на годината.

Това е в ярък контраст с невижданите движения след трескавото покриване на къси позиции от януари 2021 г., когато GameStop и AMC скочиха до небесата и поскъпнаха съответно с 1600% и 750% само за няколко сесии. Във вторник продавачите на късо в Tesla Inc, GameStop и AMC загубиха 2,32 милиарда долара, според S3 Partners.