Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Сирма Груп Холдинг" минава на етап "агресивен растеж", преговаря за придобивания

Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг", в "Бизнес старт" 23.04.2024 г.

11:45 | 23 април 2024
Обновен: 14:05 | 23 април 2024
Автор: Георги Месробович

"Сирма Груп Холдинг" се насочва към листване на голяма световна борса, като влива дъщерните си дружества във вече листнатата на БФБ компания. Сирма цели голям растеж чрез придобивания. Когато придобитите компании оперират в сектор, в които Сирма оперира, те подобряват работата на компанията, но не е изключено и заемането на нови ниши и позиционирането в различни области. В момента преговарят с компания в сектора на хотелиерството, недвижимите имоти и HR услугите, това коментира Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Сирма Груп Холдинг“ обяви мащабни планове за преструктуриране, а от известно време те има планове за листване на голяма световна борса. Досега компанията бе холдингова, сега целят да консолидират собствеността и да притежават 100% от дъщерните си компании, каза Алексиев. Целта е тези компании да се влеят в листната вече компания на БФБ, като тя да се превърне в оперативна.

Компанията преминава към вертикализиран бизнес подход в няколко различни сектора. Тези вертикали са били разпръснати из дъщерните компании, но след промените те трябва да са под един покрив на главната фирма. Гостът обясни, че често холдингите са подценявани на борсата, тъй като инвеститорите са скептично настроени върху това, което се случва в дъщерните компании. Сега Сирма изчистват тези съмнения и подобряват ефективността.

Компанията се готви за излизане на световни борси, като целта им е да се позиционират на борсата Nasdaq, но не изключват възможността за двойно листване на БФБ и Deutsche Börse. Компанията се насочва към агресивен растеж, за да отговорят на изискванията на Nasdaq, а скоро може да обявят и придобиване. Борсите в САЩ предлагат достъп до повече капитал, но и успехът на тях е по-труден.

Очаква се вливанията на дъщерните дружества в основното да имат синергичен ефект, като различните вертикали да си сътрудничат все повече. Този процес не се очаква да изисква голям ресурс, който да попречи на компанията да следва плановете си за растеж.

„Имаме стратегически вертикала, в които работим. Идеалният вариант е, когато някоя от компаниите подсилва някои от вертикалите. Не е лош и пътят, когато компанията, която придобиване, създава нов вертикал в групата, което разпръсква маркетинг усилията, но влизаме в област, която има своите възможности за развитие и растеж.“

Компанията, с която са в преговори за придобиване е сектора на хотелиерството, недвижимите имоти и HR услугите.

Компанията се е насочила и към подобряване на ефективността в технологичния холдинг чрез централизация на маркетинга и по-добро взаимодействие между екипите за продажби. Тези екипи до сега са разпръснати из различните дъщерни компании, като сега те ще са на едно място с уеднаквена атрактивна бонус схема. Компанията ще стимулира и кръстосаните продажби, като екипите за продажби няма да са ограничени да продават продукт само от един сектор.

„Опитваме се да позиционираме Сирма като компания, която е силен регионален играч на пазара на ИТ таланти. Ние се позиционираме на един от най-атрактивните в света пазари за ИТ таланти – Югоизточна Европа. В момента този пазар стои много добре. Ние събираме нашите специалисти в нашия регион и продаваме на стратегическите си партньори в САЩ, Западна Европа, Скандинавските държави, понякога в Близкия изток.“

Компанията е фокусирана върху изкуствен интелект, като предлага решения базирани на технологията в различните сектори, в които оперира. Използвайки ИИ подобряват качеството и киберсигурността в различните сектори.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.