Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проф. Инам, Oxford Business College: Искаме от нашите студенти да прегърнат AI

Проф. Фауад Инам, Oxford Business College, "Бизнес старт", 1.04.2024 г.

14:00 | 1 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Проф. Фауад Инам е принципал на Oxford Business College от ноември 2023 г. През годините той е работил за изграждане на стабилни транснационални партньорства в сферата на висшето образование. Проф. Инам е сред най-цитираните 2% учени в света през 2021 и 2022 г. Той даде специално интервю за сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

Водещ: Проф. Инам, как новите технологии като изкуствения интелект, виртуалната реалност и добавената реалност променят процесите на обучение в Oxford Business College?

Проф. Инам:

Благодаря ви за въпроса! Първо, нека да е ясно, че над 75% от нашите студенти са над 40-годишна възраст. Новите технологии, които възприемаме, включително адаптивното обучение, дават възможност на нашите студенти да бъдат по-иновативни в тяхното обучение. Както споменахте, започнахме да въвеждаме AI, VR, AR, смесена реалност и ги интегрираме не само в процеса на оценяване, но и в учебния план. Така можем да сме сигурни, че нашите нетрадиционни студенти успяват да се възползват от новите технологии.

Водещ: Какви са най-големите предизвикателства в прилагането на тези нови технологии в образованието и как ги преодолявате?

Проф. Инам:

Ние се смятаме за организация, която променя статуквото във висшето образование. По отношение на предизвикателствата – тук не става въпрос само за прилагането на технологиите, а по-скоро за оформянето на нови педагогически методи, които да дадат възможност на нашите студенти да получат по-голям опит. Това има връзка и с естеството на нашите студенти, които не са толкова възприемчиви към технологиите като по-младите. Това е свързано и с начина на мислене и с ангажираността. Затова в Oxford Business College гледаме да ангажираме студентите по практичен начин. Например, правим бизнес симулации, използваме техники за адаптивно обучение, за да помогнем за възприемането на тези важни технологии, които споменахте.

Водещ: Какви съвети бихте дали на други образователни институции, които искат да прилагат иновативни практики?

Проф. Инам:

Много е лесно - просто да следят какво правим в Oxford Business College. Ние сме организация, която променя статуквото във висшето образование. Много сме предприемчиви, много сме иновативни, следваме най-новите достижения, изключително модерна организация сме. Така че не става въпрос само за преподаване, а и за налагане на технологиите и работата с тях – нещо, което възприемаме като стандартна практика при нас.

Водещ: Какви подходи използвате, за да насърчите развитието на основни умения като критично мислене, решаване на проблеми и работа в екип?

Проф. Инам:

Гордеем с факта, че много от нашите преподаватели идват от бизнеса. Наемаме професионалисти от различни области, които преподават в учебните зали. Така гарантираме, че нашите студенти се възползват от истински практични знания.

Това, което правим с нашите партньорски образователни институции, е промяна в начина на оценяване в ерата на изкуствения интелект. Променяме начина на мислене, като гарантираме, че нашите студенти са придобили тези специфични умения, които подчертахте. В това число: емоционална интелигентност, критично мислене, дигитална грамотност, финансова грамотност, социална и културна интелигентност. Правим това чрез използване на редица технологии. Например: практики на преподаване, интегрирани с АI, обучение на базата на изследвания, използване на AR, VR, смесена реалност. Отскоро използваме и холографски проекции - не само за обучение, но и за да могат нашите студенти да имат достъп до по-широк набор от услуги, които предлагаме. Така че, освен за технологии, става дума и за това как нашите студенти имат пълната подкрепа от тези професионалисти, които привличаме като преподаватели.

Водещ: Какви ще са най-важните качества, знания и умения за бъдещите предприемачи?

Проф. Инам:

Трябва да бъдат много отзивчиви, много адаптивни, много гъвкави. И да имат изключителна емоционална интелигентност и забележителни професионални умения. И когато казвам професионални умения, в това влиза емоционалната интелигентност, социалната интеграция, познаването на различни култури, разбирането на глобализацията. Но най-важното е възприемането на различните технологични елементи, от които сме заобиколени в момента.

Водещ: Професоре, във вашата кариера сте работил много за изграждане на транснационални партньорства, оформяйки практиките на висшето образование в различен глобален контекст. Как променящият се световен ред, геополитическо напрежение и икономическа фрагментация ще променят възможностите за такива партньорства?

Проф. Инам:

Говорим за образование без граници. Говорим за човечност без граници. За предприемачески практики. За иновативно преподаване без граници. Където и да се намираме по света – особено в настоящата ситуация на геополитическо напрежение - начинът, по който трябва да се представим, е с послание за мир, с послание за прогрес, с послание за общо благо и толерантност. Така може да направим разликата и Oxford Business College има за основна цел да гарантира, че нашите студенти са глобални посланици на мира. А когато говорим за предприемаческа активност и иновативност, искаме нашите студенти да бъдат подготвени за работа, да бъдат космополитни и да представят нашия бранд на международно ниво, след като завършат.

Водещ: И на финала: вие сте сред най-цитираните 2% учени през 2021 и 2022 г. Какво е мнението ви за изкуствения интелект - ще спомогне ли тази технология за ускоряване на научните изследвания и в кои области очаквате да има големи открития в следващите години?

Проф. Инам:

Да, прав сте. В последните години бях сред най-цитираните учени в класацията, изготвяна от автор в Станфордския университет. Бях признат като много цитиран професионален изследовател. На въпроса ви за изкуствения интелект - да, AI ще промени начина, по който учим, по който развиваме бизнес в образователната сфера. Ще промени моделите, по които много бизнеси работят в момента. На AI се гледа като технология, която ще доведе до изключително сериозни пазарни промени.

По отношение на нашите практики и ползите за нашите студенти - искаме от тях да прегърнат изкуствения интелект, вместо да бъдат с негативна нагласа или да го използват частично. Искаме да гарантираме, че тези студенти напълно разбират етичната страна, правното приложение и в същото време знаят как да развият отделните звена от бизнеса си. А когато става въпрос за административни задачи, за повтарящи се дейности – да ги правят по много по-интелигентен начин, чрез автоматизация или изкуствен интелект. Да разбират какво могат да направят. Ние вече имаме огромно AI съдържание, което е налично за нашите студенти, отделно от стандартната квалификация, за която са се записали.

Водещ: А не се ли страхувате от бързото развитие на изкуствения интелект, от тъмната му страна?

Проф. Инам:

Всяко ново нещо има положителна и отрицателна страна. Може да използвате нож, за да нараните или да убиете някой. Но може да го използвате и да приготвите храна и да нахраните бедните. Всичко зависи от начина на употреба на технологиите, от това как ги възприемаме и използваме. И по тази причина образованието е много важно, тъй като приложението на всеки инструмент е много разнообразно. Ето защо са ни нужни зрялост и мъдрост.

В Oxford Business College много се гордеем, че подготвяме нашите студенти как да използват технологията, да разбират етичните принципи, моралните и правните последствия от действията им – било то с AI или с друг инструмент, който може да използват в бъдеще. В момента сме на етап Индустрия 4.0 и се насочваме към ерата на Индустрия 5.0. Така че всичко е въпрос на използване на технологията и на самия човек, който я ползва. По тази причина образованието е изключително важно.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.