Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българските мостове са защитени от удари, подобни на катастрофата в Балтимор

Проф. д-р инж. Николай Рангелов, Строителен факултет на УАСГ, Катедра "Метални, дървени и пластмасови конструкции", в "Бизнес старт", 29.03.2024

12:14 | 29 март 2024
Обновен: 14:45 | 29 март 2024
Автор: Галина Маринова

Срутването на моста в Балтимор е голяма трагедия, но не носи нова информация на инженерната общност. Тя няма да доведе до промени в регламентите за строеж на мостови съоръжения в света, но застрахователите ще променят изискванията си при подсигуряване на подобни обекти. В България мостовете, и на Дунав, и Аспаруховия мост, са защитени от подобен удар. Това каза проф. д-р инж. Николай Рангелов, Строителен факултет на УАСГ, Катедра "Метални, дървени и пластмасови конструкции" , в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Всяка голяма авария, като срутването на моста в Балтимор, е на първо място голяма трагедия и драма, а второ - за инженерната общност е източник за нови уроци. След сблъсъка в САЩ могат да се направят два извода и те не са новост, коментира гостът. "Първото, което можем да направим като извод е, че никое съоръжение не може да издържи на удар от многотонен плавателен съд. Второто, което е функция на първото, е, че в такива ситуации, в които едно мостово съоръжение е около навигационен път, е нужно да бъде изградена специална защита на неговите опори, каквато (от клиповете се вижда) няма. Нищо не затрудни движението на кораба да удари основите на този мост".  

На въпроса как може да се обясни липсата на такава опора гостът коментира, че "тук може само да се спекулира и да се градят хипотези", но добави: 

"Мостът е от 70-те години - връстник на нашия Аспарухов мост. Не знам какви са били инженерните виждания тогава, но при всякакви такива проекти американците много обичат да правят т.нар. "кост-брейк" анализ - анализ на разходите - и да се прецени от къде може да се намали бюджетът. Твърде вероятно е липсата на такова съоръжение да е била обоснована с оценка и анализ на риска. Вероятно изводът е бил, че рискът от евентуална такава колизия е ограничен и може да бъде поет. Но това са само спекулации".

Последиците от катастрофата ще се отразят върху застраховането на мостова инфраструктура в световен мащаб, прогнозира гостът. Възможно е едно от изискванията на застрахователите, за да поемат застрахователна защита за подобни съоръжения вече да и включва изграждането на специална защита на опорите. 

Според събеседника след инцидента не се очаква да бъдат преразглеждани и осъвременявани стандартите за изграждане на мостови съоръжения, като припомни, че в Европа в момента тече осъвременяване, което обаче не предвижда съществени изменения. По-големи промени ще има при застрахователните изисквания. 

За състоянието на българската мостова инфраструктура инж. Рангелов каза, че собствениците на съоръженията са отговорни за състоянието и поддръжката. По думите му единственият нов мост е при Видин, на река Дунав - Видин-Калафат. "Той е сравнително нов и при него може да се види, че са изградени защитни съоръжения около опорите в реката. При този мост е отчетен подобен риск, но речните кораби са със значително по-малка маса. Едно подобно съоръжение в Балтимор би било доста по-различно и доста по-скъпо". 

Относно необходимостта от ремонт на Аспаруховия мост събеседникът каза: "Аспарухов мост" е доста общо казано, защото той има един централен отвор със стоманена връхна конструкция и подходни естакади с малки подпорни естакади. Това, което съм чувал, е, че има проблем с подпорните естакади, но не и с централния отвор. Ако говорим за евентуална колизия с кораб, то при проектирането на централния отвор на Аспаруховия мост е бил зададен нужния навигационен габарит. Мостът е строен в сухи условия и след това е прокопан канал, свързващ морето с Варненско езеро. Опорите остават на сушата. Брегът около тях е адекватно оформен и укрепен, а каналът е с такъв профил, че към брега е полегат".  

"Според мен мостът е защитен от подобен удар. Дори кораб да се отклони, то той би бил спрян от плитчината и ще се избегне удар".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.