Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С нови мерки ЕС показва, че е приел ролята си на неосновен играч в Зелената сделка

гл. ас. д-р Христо Попов, климатолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в "Бизнес старт" 13.03.2024 г.

11:00 | 13 март 2024
Обновен: 12:25 | 13 март 2024
Автор: Георги Месробович

ЕК предприе нова стратегия свързана с рисковете от климатичните промени, мерките са по-скоро насочени към адаптацията на континента към промените. Новите мерки на ЕК са приети в Комисията по околна среда, което означава че ЕС е приел ролята си на неосновен играч в Зелената сделка. Всяка държава трябва да приеме своята роля и собствени мерки, заради своите различни физикогеографски особености, които влияят върху времето и климата ѝ. Това, което общо за Европа можем да очакваме, е че ще нараснат не само горещите вълни, ще нараснат периодите с големи нощни температурни амплитуди. Периодите на засушаване ще бъдат редувани с периоди на интензивни валежи, нещо което наблюдаваме доста често последните години, това коментира гл. ас. д-р Христо Попов, климатолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В нов доклад се казва, че Европа не е готова за климатичните промени, като е добре, че ЕС се отказва от идеята, че може да се справи сам със зелената сделка. Ако големите играчи като Китай, САЩ, Индия, Бразилия и Русия не вземат мерки, то ЕС ще се превърне само в потърпевш от климатичните промени, каза Попов.

ЕК също предприе нова стратегия свързана с рисковете от климатичните промени, мерките са по-скоро насочени към адаптацията на континента към климатичните промени. Те са в 4 основни насоки, от които едната е свързана с естествените екосистеми, другите са насочени към производството на храна, човешкото здраве и адаптацията на градската среда към климатичните промени. Някои от идеите като възстановяването на естественото плодородие на почвите се предприемат и от отделни производители, но добрата новина е, че се взема решение на ниво ЕС и ще бъде въвеждана в отделните национални законодателства.

“Всяка държава трябва да приеме своята роля и собствени мерки, понеже всяка държава се различава с  различни физикогеографски особености, които влияят върху времето и климата на страната. Това, което общо за Европа можем да очакваме, е че ще нараснат не само горещите вълни, ще нараснат периодите с големи нощни температурни амплитуди. Периодите на засушаване ще бъдат редувани с периоди на интензивни валежи, нещо което наблюдаваме доста често последните години. Трябва да сме подготвени за тези неща, трябва не само като идея да се подготвим, но и да започнем да вземаме мерки.“

Зелената сделка е много важна за качеството на средата, в която живеем, като се фокусира върху намаляване на емисиите и по-чист въздух за гражданите. Управляващите в Европа осъзнават, че е по-добре да се поддържа чиста среда и да се вземат превантивни мерки, отколкото да се отделя голям ресурс за борба с болестите, които възникват от мръсния въздух. Новите мерки на ЕК са приети в Комисията по околна среда, което означава че ЕС е приел ролята си на неосновен играч в Зелената сделка. Данните сочат, че ЕС допринася значително по-малко за въглеродните емисии по света, спрямо другите големи играчи.

Много важен проблем, разглеждан в наредбата, е бъдещето на горите, тъй като те трябва да се подновят, но това е свързано с транзитен период, в който новозасадените гори трябва да пораснат, за да произвеждат кислород. Гостът обясни, че в последните години се наблюдава стихийно изсичане на горите от пожари и наводнения.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.