Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Служителите трябва да забравят за дистанционната работа, ако искат над $200 000 годишно

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 28.02.2024 г.

11:57 | 28 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Възможностите за дистанционна работа за хората с високи доходи са намалели от третото тримесечие на 2022 г. насам, според доклад на северноамериканския сайт Ladders. Обявите за такива работни места, които плащат поне 200 000 долара, са намалели до около 1 на 10 към декември от 3 на 10 в края на 2022 г. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Обявите за хибридна работа също са намалели драстично - до около 3% от 16% в началото на 2023 г. Тенденцията беше сходна както в технологичните, така и в нетехнологичните сектори.

Отделен анализ на Indeed Hiring Lab установи, че обявите в секторите с висок дял на длъжности, които могат да се извършват от разстояние, са намалели, докато търсенето на работни места, които се извършват на място, остава на нива, по-високи от периода преди пандемията от Ковид-19.

Ladders също така установи, че конкуренцията за работни места със заплащане от 200 000 долара е най-ожесточена в областта на маркетинга, медиите и дизайна. В същото време високоплатените работни места с най-малка конкуренция са в сектора на здравеопазването, предвид необходимите умения и липсата на квалифицирани кандидати.

Рубриката ни отведе и в Хонконг, който ще увеличи данъците си върху хората с високи доходи в опит да намали дефицита си. От април ще бъде въведена двустепенна данъчна система, като доходите до 5 млн. хонконгски долара ще се облагат с 15%, а всички по-високи доходи ще се облагат с 16%. 

Този ход ще засегне около 12 000 души, или около 0,6% от данъкоплатците. Това ще донесе около 910 млн. хонконгски долара допълнителни приходи всяка година, заяви финансовият министър Пол Чан, като добави, че тази нова данъчна ставка все още ще бъде по-ниска, отколкото в други развити икономики.

Доклад посочи, че в Обединеното кралство има повече "нестабилни фирми" от тези в ЕС. На какво се дължи това и какви са другите любопитни изводи от проучването гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.