Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как бизнесът може да си гарантира вземанията в ураган от геополитическа нестабилност

Силвия Младенова, изпълнителен директор на Smart Factoring, в "Бизнес старт" 27.02.2024 г.

12:35 | 27 февруари 2024
Обновен: 10:05 | 29 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Факторингът започва да се използва и от малки и средни предприятия, като в момента той е много достъпен и дигитализиран. Геополитическата нестабилност се отразява негативно на сектора, но факторингът се предлага за компании работещи с бизнеси от всички страни, като за някои по-високо рискови страни има ограничения на сумите, които са застраховани. За 2024 г. целта е факторингът да се популяризира сред малките и средни предприятия, да се развие не само в корпоративния сектор и да го правим все по-дигитален и по-достъпен за всеки собственик или управител на бизнес в цяла България, това коментира Силвия Младенова, изпълнителен директор на Smart Factoring, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Факторингът е инструмент за управление на краткосрочни вземания. Той предлага мигновено плащане на 90% от сумата на отложени вземания на компании, като след това предоставящият факторинг продукта търси изплащането на фактурата от клиентите на дадения бизнес, поемайки кредитния риск, а 10% от сумата бива изплатена чак след като вземанията биват събрани, каза Младенова.

При факторинга не се изисква обезпечение, както при различните видове кредитиране. Така компаниите могат спокойно да разполагат със средствата, без да трябва да изчакват крайният срок на плащанията. С този продукт бизнесите могат да оперират и да развиват своята дейност, без да биват притискани от доставчици, докато изчакват вземанията си.

Продуктът е подходящ за бизнеси, работещи с отложени плащания. Основният сектор, който може да се възползва от факторинг е Business-to-business (B2B) сектора, но няма ограничения, в кои сектори може да се ползва услугата, като другите сектори, в които е популярно са: производство, търговия, земеделие, транспорт и логистика.

„Дълги години факторингът не бе познат на масовата публика от бизнесите, а се използваше само в корпоративния сектор. Самата обработка и самия процес за подаване на факторинг и фактурите беше много тежко, защото се подаваше ръчно, за това и не излизаше сметката да тръгнеш да кредитираш по-малките предприятия. Нашата цел в момента е да научим малкия и среден бизнес в България, че това е много подходящ продукт за тях, има много повече предимства от оувърдрафта и другия вид оборотно кредитиране. Все още повече собственици и управители не знаят какво е факторинг и с какво би бил полезен, не могат да разберат, че освен, че в момента получаваш парите си и този продукт е много гъвкав за оборотно финансиране, ти имаш гъвкавостта да си застрахован срещу кредитен риск и не необходимо да даваш никакво обезпечение.“

Цената на факторинга е конкурентна на тази на оувърдрафта, като в някои случаи даже е по-ниска, тъй като няма нужда от такси за обезпечение. Лихва върху средствата се изплаща само върху периода на изплащане, който най-често варира между 30 и 120 дни. Има ръст във факторинг сектора, като все още се концентрира в корпоративния сектор, но все повече компании се интересуват. Дигитализацията на факторинга го прави по-достъпен и удобен.

Геополитическата нестабилност се отразява негативно на сектора, но факторингът се предлага за компании работещи с бизнеси от всички страни, като за някои по-високо рискови страни има ограничения на сумите, които са застраховани. Застрахователите са предпазливи за някои държави, което създава и известна спирачка за бизнесите, къде и колко да търгуват, за да бъдат застраховани.

Гостът разказа и за плановете за развитие на факторинг продукта през 2024 г.

„Нашата мисия е все повече да популяризираме този продукт сред малките и средни предприятия, да го развиваме не само в корпоративния сектор, да го правим все по-дигитален и по-достъпен за всеки собственик или управител на бизнес в цяла България, така че да може всеки да ползва този продукт спокойно.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.