Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвеститори искат пълна подкрепа на местно ниво, не ги привличат само ниски данъци

д-р Цветан Ценков, кмет на Видин, в "Бизнес старт" 26.02.2024 г.

12:00 | 26 февруари 2024
Обновен: 13:15 | 26 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Привличането на чуждестранни инвеститори трябва да бъде плод на национална политика, а с повече инвестиции община Видин ще се опита да върне българите, работещи в чужбина. Инвеститорите вече не са привлечени само от ниските данъци, а търсят и пълна подкрепа от общините около административни пречки и подбор на кадри. Във Видин има желание да се изгради технологичен парк на брега на Дунав, който да събира ИТ предприятия от България и Балканите, това коментира д-р Цветан Ценков, кмет на Видин, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Индустриалната зона във Видин ще получи финансиране в размер на 25 милиона лева, за да се превърне в регионален логистичен хъб, като 20% от средствата ще са осигурени от държавата, а останалите са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост.

Видин има дълга история на икономически център, свързващ балканските столици, но в момента на него се гледа по друг начин и му е нужна сериозна регионална политика, както и на останалите периферни краища на България, каза Ценков. Развитието на индустриалната зона е повече от належащо, а Видин е важен от геостратегическа гледна точка.

Гостът смята, че привличането на чуждестранни инвеститори трябва да бъде плод на национална политика. В момента се строят 2 нови завода в града, но от местни инвеститори. С привличането на повече инвестиции общината ще се опита да върне заминалите за чужбина българи, които търсят по-добро заплащане и условия.

Инвеститорите вече не са привлечени само от ниските данъци, а търсят и подкрепа от общините около административни пречки и подбор на кадри. В града има 3 индустриални зони, които се развиват по различен начин.

„Северна индустриална зона, това е старата безмитна зона, която е приоритет на държавата и там са заложени да се инвестират тези над 25 милиона лева. Южна индустриална зона тя е частна собственост, но това са 1570 декара промишлена инфраструктура с жп гара, с пристанище – един уникален терен, какъвто аз смятам, че има на много малко места в Европа, има интерес проявен към Южната зона. И Западна индустриална зона, която също част от нея е частна, това са частни земи, които са окрупнени и ще бъдат под дъгата на магистралата и най-вероятно там ще се развиват различни дейности.“

Връзката на северна България със столицата и Гърция остава неразвита, като сега Видин и останалите общини в региона целят развитието на прохода Петрохан, който ще позволи много бърза връзка на тези общини със София.

Във Видин има потенциал за развитие на различни бизнес сектори. Гостът каза, че има желание за да се изгради технологичен парк на брега на Дунав, който да събира ИТ предприятия от България и Балканите. Селското стопанство е друг сектор, който може да се развие с оглед на дългогодишната история на града в производството на плодове и зеленчуци.

Гостът обясни, че Видин е една от общините, които се възползват най-много от една от услугите през Министерството на околната среда и водите, като с нова програма над 8 000 семейства в града ще получат климатици, за да преминат на по-чисто отопление, подобрявайки въздуха в региона.

„Заложили сме почти всички детски градини и училища да бъдат с фотоволтаици и термопомпено отопление и да приключим системата с твърдите горива и горивата на нафта. Заложили сме, включително по ПВУ, всички спортни съоръжения да бъдат с фотоволтаици, дори аз си представям бъдещото реновиране на нашия областен футболен стадион, да бъде с фотоволтаична централа.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.