Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ясен Танев: Трябва да научим българския бизнес да не си заравя главата в пясъка

Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на Дигитално читалище, "Бизнес старт", 29.11.2023

13:25 | 29 ноември 2023
Обновен: 14:46 | 29 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Българският координационен център ще се опита да събере на едно място университети, граждани и организации, предприемачи, неправителствени организации, общности - всеки, който има интерес да добави стойност или има нужда от помощ. Това е естествено развитие. Това каза Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на Дигитално читалище, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Започва развитието на Националния координационен център за киберсигурност, който е чест от европейската инициатива за координационни центрове по киберсигурност, каза Танев. "Европа е разбрала, че общностите и предприемачите, заедно с държавата и ЕС, могат да гарантират устойчивост, защото така нямаме концентрация на знание само на едно място, което може да бъде цел. А имаме мрежа от хора, асоциации, предприятия, държави. Ще работим заедно. Наистина се радвам за това, което започна Министерството на електронното управление, а ние ще ги подкрепим". 

"В последните две години вече има по-ясно изразена общност и повече събития. Хората работят заедно и осъзнават, че само така можем да отскочим, защото ако "ходим" със сигурност няма да стигнем. ЕС, последното, което направи, въвежда Регулациите за мрежова и информационна сигурност II, Акта за киберустойчивост, Акта за данните и когато някой въвежда регулации, значи някой трябва да ги подкрепи и най-естественото нещо е това да го направят общностите и хората. Това е ролята на координационния център с финансиране от държавата". 

За да се случи промяна на защитата на сигурността, целта е на едно място да бъдат събрани всички хора, които имат афинитет към киберсигурността и искат заедно да споделят, обясни Танев. "Това, което компаниите трябва да започнат да правят, е да започнат да разбират риска от това, че данните им или инфраструктурата им може да бъде засегната от кибератака и за това, оценявайки риска, да помислят как адекватно да инвестират. Да не се доверяват на някой, който им е казал, че е магьосник, защото в киберсигурността няма магьосници и освен това не можем да правим всичко". 

"Друго, което е много важно, е, че трябва да се комуникират влизащите регулации - регулациите, които са свързани с мрежа Информационна сигурност II въвеждат 12 нови сектора в директивата и това означава, че компании от химическата индустрия, компании от хранително-вкусовата индустрия ще бъдат в регулацията".

Това, което се опитваме да направим, е заедно с работодателските организации, заедно с иновационните хъбове, а това е цел и на Министерството на електронното управление, да се изработят пътеки, по които да се оцени рискът, добави експертът. "А като се оцени, да може да се управлява адекватно, но трябва да започнете да се замисляте".

"На това трябва да научим българския бизнес - да не си заравя главата в пясъка, защото това няма да му помогне, а по-скоро трябва да се научи да оцени рисковете, да идентифицира цифровите си активи, да разбере, че персоналът е един от тези активи, които трябва да обучи и да направи един много смислен разход. Защото това е правилният начин. Внедряване на технология, която не можете да контролирате, купуване на скъпи устройства, плащане на гурута, които "ще дойдат след два дена" при вас, които са свръхскъпи, няма да ви предостави устойчивост". 

Материята е специфична. Директивата се транспонира в момента. Ще се изработят правила и стандарти за проверка и трябва да се готвим от догодина, октомври месец, да се равняваме с добрите европейски практики, подчерта събеседникът. "Има и нова версия на стандарта ISO 2001. Излязоха нови подстандарти, но няма страшно. Това е важното да кажем на бизнесите. Трябва да оценят риска и да започнат от защита на това, което им е най-ценно, като не забравят, че трябва да обучат хората на базовите познания. Хората трябва да внимават и да не се плашат."

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.