Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Партито при акциите продължава с постигането на пиковите нива на лихвите

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", "Бизнес старт", 21.11.2023 г.

12:00 | 21 ноември 2023
Обновен: 12:41 | 21 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

Интересът на инвеститорите към акциите в САЩ продължава, особено в технологичния сектор, като Nasdaq100 постигна най-високото си ниво за последните две години в понеделник. Бичият пазар е заради очакванията, че Федералният резерв няма да увеличава повече лихвите и ще започне да ги намалява през пролетта на 2024 г. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Настроенията са много позитивни; в момента посоката е нагоре, и се радваме на бичи пазар. На европейските борси също има оптимизъм, не толкова голям. Всичко това е преди всичко поради факта, че вече е ясно, че цикълът на повишаване на лихвите в Европа и САЩ приключи. С огромна степен на сигурност може да кажем, че в момента сме на пиковите нива на лихвите."

Освен ако няма рязко промяна нагоре на инфлационния тренд, текущите лихвени нива от 4% в Европа и 5.5% в САЩ ще се задържат през следващите няколко месеца, каза Георгиев.

Централните банки може да започнат да намаляват лихвите най-рано през пролетта на 2024 г., като от април-май е възможно да започне плавно понижение с минимални стъпки от 0.25% в САЩ. Лихвите може да се понижат с общо 1% до края на 2024, но е по-вероятно да е само с 0.5%, прогнозира той.

По-слабата икономика в Европа означава, че понижаването на лихвите ще дойде по-късно от САЩ и в момента не се дискутира, добави той.

Наблюдава се тренд за намаляване на инфлацията - трайно вече е под 5% в развития свят - и макар достигането до 2% да е далеч, централните банки едва ли ще се откажат от това целево ниво. Забавените ефекти от цикъла на повишаване на лихвите продължават да влияят на икономиките и това допълнително ще натиска инфлацията надолу през следващите месеци, каза Георгиев.

Намаляващата цена на петрола също има антиинфлационен ефект в момента. Конфликтът в Близкия изток остана изолиран до Израел и "Хамас" и няма директна намеса на Иран или САЩ, което свали цените. ОПЕК ще продължи с намаленията на доставките, тъй като това е инструментът на картела за поддържане на по-високи цени, каза Георгиев.

"В краткосрочен план ще видим още малко загуби при петрола... Постепенно цената ще се успокои и вероятно дори ще се възстанови позитивния тренд, но при по-умерени темпове."

В коментар за избирането на либертарианеца Хавиер Милей за президент на Аржентина, Георгиев каза, че радикалните идеи на Милей - за едностранна доларизация, закриване на министерства и драстично орязване на държавната администрация - ще причинят известна болка първоначално, но постепенно ще възвърнат ръста на икономиката и доверието на инвеститорите. Друг е въпросът дали Милей ще успее да ги прокара през парламента, където управляват неговите опоненти.

"Една страна, която е фалирала общо девет пъти в историята си през последния век - от които три пъти само през последните 22 години; която е най-големият длъжник на МВФ в света в момента; в която 40% от населението живее в крайна бедност, и която няколко пъти доказва, че не може да се справи по друг начин с икономическите проблеми - за нея има нужда точно от такъв тип крайно десни икономически решения, при които влиянието на държавата в икономиката се намалява значително, повишава се индивидуалната свобода и се насърчава правенето на бизнес."

Защо изборите в Аржентина имаха ефект върху цената на биткойн може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.