Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хелмут Ланг: Жилищният пазар в Германия спря, в България още дава добри възможности

Хелмут Ланг, изпълнителен директор на „Линднер Груп“, „Бизнес старт“, 14.11.2023 г.

14:00 | 14 ноември 2023
Обновен: 16:25 | 14 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

Най-големите предизвикателства пред строителните фирми и строително-предприемаческите компании тази година са свързани с драстично намалялата активност на жилищния пазар в някои европейски страни. Минахме през период, в който имотният пазар се балонизира в резултат на ниските лихви, нулевите лихви, дори отрицателните лихви. Както и в резултат на силното търсене, породено от ниските лихви и желанието на хората да си запазят спестяванията. В Германия преди две години лихвите бяха малко над 1%, сега са близо 5%. Това докара жилищния пазар до точка на замръзване, а в момента той е спрял. Някой ден пазарът ще се възстанови, защото хората винаги ще търсят възможност за настаняване. Преди 15 години ситуацията не беше по-различна, но все още имаше жилищна активност. Това заяви Хелмут Ланг, изпълнителен директор на „Линднер Груп“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Луди времена бяха последните 10 години в Германия, както и в други европейски държави, в Обединеното Кралство. Сега ситуацията е коренно различна – в Германия лихвите по жилищни кредити доближават 5 процента, в комбинация с все още висока инфлация. Ако гледаме сградното строителство, там инфлацията е още по-висока.“

Така от една страна имаме драстично повишени разходи за жилищно строителство, а от друга – много по-високи лихви. В момента пазарът е просто спрял, отбеляза Ланг.

По отношение на България обаче ситуацията е различна и лихвите все още са приемливи.

„Цените се покачват, но не със същото темпо. Това ни дава възможност като базирана в Германия компания да правим в момента по-добър бизнес тук, в България, отколкото в родината ни.“

Ланг очаква активността на жилищния пазар в най-големите български градове да остане висока по отношение на броя сделки. Все още отчитат добри продажби в България - няма рязък спад, какъвто има в Германия. Там „Линднер“ не оперират в жилищния сектор, но това, което чуват от компании в този сектор е, че тяхната дейност е напълно спряла.

Ако погледнем Германия или Франция, въпросът е колко устойчива ще бъде тази политика на високи лихви. Очевидно няма други опции за справяне с инфлацията, но от друга страна това „убива“ голяма част от икономиката. На практика в Германия и Великобритания може да се види как високите лихви „повалят“ целия сектор, посочи Ланг.

„Смятам, че недвижимите имоти в момента са добър, стабилен бизнес – особено жилищното строителство. Но към момента не може да се говори за балонизиране.“

За строителството на офис сгради Ланг отбеляза, че пазарът вече не е в полза на големите офис проекти. Според него тенденцията за работа от разстояние е много опасна. Трябва да се вземат предвид и ефектите от дигитализацията - това ще доведе до по-малко заети хора и съответно до нужда от по-малко офис площи.

По отношение на търговските площи Ланг подчерта, че моловете трябва да се трансформират много бързо.

„Това, което трябва да направите и което ние правим засега успешно е да трансформирате моловете в смесени обекти, предлагащи различни видове забавления и функции. И само малка част от площите да останат за класически магазини. Само този микс ще ви осигури добро бъдеще."

Във връзка с новите инвестиции на „Линднер“ в България в образователна среда и технологичен парк Ланг разказа за първата копка на друга важна част от проекта на компанията в Лозен, където основен акцент ще бъде училище за 600 ученици. Друга ключова част от проекта ще бъде технологичният парк. Тя ще представлява основно офис парк, но той подчерта, че ще бъде насочен само към технологични компании, в това число големи компании с R&D центрове и стартъпи. Ще наподобява кампусите на Google, в които се събират хора с напредничаво мислене и обменят мисли и знания от различни области.

„Като група от компании обаче ние правим и нещо друго – в Германия инвестираме в стартъпи. Става въпрос за типично дялово инвестиране, без да участваме в бизнес операциите на стартъпите.“

Предоставяме финансова подкрепа на много ранен етап - сийд финансиране, както и в следващите фази на развитие. Обмисляме да правим това и в България – да привлечем обещаващи стартъпи в технологичния парк и в част от тях да инвестираме, ако се споразумеем, заяви Ланг.

В момента компанията инвестира главно в стартъпи, които имат нещо общо с основния им бизнес – строителството и производството на модерни фасадни системи и интериорни елементи.

“Подкрепихме стартъп в Германия, който изобрети технология, позволяваща принтирането на ЛЕД осветление върху всякакви повърхности. Това е пример как дейността на един стартъп може да е свързана с нашия основен бизнес и така да проявим интерес за придобиване на дял.“

По отношение на тенденциите в европейските страни Ланг даде за пример Мюнхен, където има ясно изразена тенденция, че хората, които живеят и работят в центъра на града, сега се преместват към покрайнините.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.