Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

И. Караниколов: Интересът на чуждестранните инвеститори към България никога не е стихвал

Илия Караниколов, предс. на УС и изп. дир. на Българска банка за развитие и Десислава Попова, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 03.11.2023

14:27 | 3 ноември 2023
Обновен: 09:59 | 7 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Интересът на чуждестранните инвеститори към България никога не е стихвал, а е на приливи и отливи, отчитащи различните икономически цикли. Това каза Илия Караниколов, председател на УС и изпълнителен директор на Българска банка за развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Повод за гостуването бе предстоящият на 7 ноември т.г. INVESTOR FINANCE FORUM - най-голямото събитие на финансово-инвестиционната общност в региона

"Форумът е особено ценен с факта, че има много широк обхват. Започваме с общ поглед към икономиката и преминаваме поетапно към всички сегменти на пазарите, които могат да интересуват както индивидуалните инвеститори, така и големите дружества, които участват на пазарите. Освен това има и много добри възможности за бизнес контакти между самите участници, защото събира доста хора и е припознат от инвестиционната общност като мястото, където се осъществяват тези срещи", изтъкна Десислава Попова, главен редактор на Investor.bg, която също гостува в предаването. "Не на последно място класацията на взаимните фондове е нещо, което се предлага само от този форум".

Интересът на чуждестранните инвеститори към България никога не е стихвал, а е на приливи и отливи, отчитащи различните икономически цикли. Отчита се и по-ниската цена на работната сила на пазара на труда в страната, каза Илия Караниколов. "Мисля, че правилно се предприемат стъпки по-ниската цена на труда да не е основният фокус. Трябва да се наблегне на образование и да привличаме инвеститорите с квалифицирани кадри, които да получават и по-добро заплащане на труда, който влагат в тези международни компании".

"Забелязва се навлизане на т.нар. центрове за развитие на определени компании. Всеки месец се обявява поне по една такава инвестиция, което значи, че се набляга на инженерния състав, на висококвалифицираните кадри в България да разработват продукти за западните си контрагенти или собственици", заяви Караниколов. 

Конференцията INVESTOR FINANCE FORUM за 12-та поредна година събира експерти от банковия, финансовия и финтех сектора, капиталовите пазари и фондови борси и регулатори. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.