Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Константин Узунов: Все повече компании развиват зелени бизнес модели

Константин Узунов, фондация "Приложни изследвания и комуникации", "Бизнес старт", 04.10.2023 г.

12:41 | 4 октомври 2023
Обновен: 14:12 | 4 октомври 2023
Автор: Даниел Николов

Иновативните предприятия на България продължават да ни изненадват вече 19 години и ние се стремим да ги популяризираме, да им помогнем да намерят партньори и да комерсиализират идеята си. Това каза Константин Узунов, фондация "Приложни изследвания и комуникации", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Фондацията е един от организаторите на националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“. До 15 октомври български фирми с успешно разработена и внедрена иновация през последните 3 години могат да подадат документи за участие онлайн. Експертно жури от над 20 представители на различни области от академични и финансови среди, медии и публични институции, ще отличат победителите в различните категории като дигитална трансформация, зелена или социална иновация, качество на живот, стартъпи, разказа Узунов.

"Това, което търсим, е въздействието на иновацията и това да бъде иновативно, а не полезно. Доста често компаниите имат страхотни идеи, които са много полезни и решават много големи проблеми, но не са толкова иновативни."

Все повече компании развиват зелени бизнес модели, без задължително да се занимават с екологични иновации, каза Узунов. Практиките за устойчиво развитие навлизат все повече както с идеята за кръгова икономика и пестене на ресурси, така и под натиск от потребителите.

"В един момент ще бъде задължително за компаниите да бъдат зелени, тъй като самите потребители ще го наложат."

Все повече се инвестира в зелени иновации, като впечатление правят иновативните решения в традиционни сектори като агробизнеса, каза Узунов. Секторът вече може да използва роботи за плевене, устройства за следене на характеристиките на почвите, микроклимата, и сателитно наблюдение на реколтите.

Участниците в конкурса оценяват най-високо възможностите за създаване на партньорства, както и експертната помощ от Еnterprise Europe Network, която в последствие им помага да се развиват в Европа, каза Узунов.

"По-скоро е един ускорител, който верифицира идеята им, показва им че са на прав път, дава им възможност да се сравнят с останалите и каналите допълнително да се развиват."

Как се променят бизнес моделите на компаниите през последните 20 години може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.