Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сингапур е най-големият инвеститор в недвижими имоти в Япония през 2023 г.

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 25.09.2023 г.

14:03 | 25 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сингапур се превърна в най-големия инвеститор в сектора на недвижимите имоти в Япония през тази година, привлечен от слабата йена и нарастващото търсене в областта на логистиката и хотелиерството, според Knight Frank LLP. Притокът на средства от града-държава възлиза на почти 3 млрд. долара досега през 2023 г., следван от инвеститори от САЩ, Канада и Обединените арабски емирства, според доклад, публикуван този месец. Това каза Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Значителен принос за това има покупката от сингапурския държавен инвестиционен фонд GIC Pte на шест склада в Япония от Blackstone Inc. за 800 млн. долара. Международните инвеститори са привлечени и от ниските разходи по заеми и влагат повече средства в хотели заради туристическия бум след пандемията. Чуждестранните инвеститори, сред които Goldman Sachs Group Inc, KKR & Co, Blackstone Inc, са похарчили общо 2 млрд. долара за хотелски сделки в Япония досега през 2023 г., което е най-много в сравнение с всеки друг сектор на търговските имоти в Азия, по данни на MSCI Real Assets. 

В сферата на туризма пък броят на чуждестранните посетители в Япония се е възстановил до 86% от нивата преди пандемията през август, като китайските туристи са дали допълнителен тласък, според Японската националната туристическа организация.  Броят на посетителите е бил около 2,2 млн. души в сравнение с 2,52 млн. души през август 2019 г., съобщи организацията. Броят на китайските посетители е 364 100, което е с 16% повече от юли. Това е в сравнение с малко над 1 милион през август 2019 г.

Посетителите от други страни като САЩ и Южна Корея продължиха да надвишават нивата от 2019 г., като туристите от Южна Корея скочиха с 84% през миналия месец, като все още са повече от китайците.

Входящият туризъм е светъл лъч в икономическото възстановяване на Япония, тъй като по-слабата йена увеличава покупателната способност на посетителите от чужбина. Техните разходи през тримесечието до юни се възстановиха до 1,2 трилиона йени (8,1 млрд. долара), или 95,1% от същия период на 2019 г., преди пандемията. 

Разходите са оглавени от туристите от Тайван, САЩ, Китай и Южна Корея, като разходите на китайците са далеч по-малко, отколкото преди пандемията, според Японската агенция по туризъм. Данните показват също, че разходите на посетител надвишават нивата отпреди пандемията.

Защо посещението на Исландия ще стане по-скъпо? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.