Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Доверието на Великобритания в Английската банка бележи рекорден срив

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 18.09.2023 г.

12:43 | 18 септември 2023
Обновен: 21:00 | 18 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Общественото доверие в Английската централна банка се е сринало до рекордно ниско ниво на фона на кризата с разходите за живот и рязкото покачване на лихвените проценти, според собственото проучване на банката за нагласите на домакинствата. Двама от всеки петима британци или 40%, смятат, че банката се справя зле с инфлацията, в сравнение с 34% през май. Само 19% са доволни. Нетната оценка на недоволството от минус 21% през август, спрямо минус 13% през май, е най-лошата, откакто Английската банка започва да събира тези данни през 1999 г. Това каза Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тримесечното проучване на нагласите за инфлацията сред лица на възраст 16-75 години, проведено от Ipsos, показва, че централната банка е загубила доверието на широката общественост, след като проведе най-агресивния цикъл на повишаване на лихвите от десетилетия насам в опит да укроти растящите цени.  

Отговорните лица, ръководени от управителя на Английската централна банка Андрю Бейли, вече предприеха действия за решаване на проблема, като призоваха бившия председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке да преразгледа модела за прогнозиране и комуникацията на централната банка на Обединеното кралство. Длъжностните лица от Комитет по парична политика също се завърнаха от лятната си ваканция, говорейки по-ясно за това накъде се движат лихвените проценти и за решенията, които трябва да вземат. Перспективите са за поне още едно повишение на лихвите още през настоящата седмица. 

Потребителите смятат, че цените ще бъдат по-високи за по-дълго време, отколкото преди три месеца, показва проучването на BOE. Инфлационните очаквания за година напред се повишиха от 3,5 % на 3,6 %, а за две години напред - от 2,6 % на 2,8 %. Макар че показателят за година напред се е понижил от 4,9% преди година, той все още е доста над целевата стойност от 2%.

В рубриката се коментираха и инфлационните очаквания в САЩ, които се понижиха в началото на септември до най-ниските си нива от повече от две години насам, тъй като потребителите са по-оптимистично настроени за икономическите перспективи. Според предварителните данни на Мичиганския университет потребителите очакват, че цените ще се повишават с годишен темп от 3,1% през следващата година, което е по-малко от очакваните 3,5% през август. Това е най-ниският показател от началото на 2021 г. насам.

Анкетираните смятат, че разходите ще нараснат с 2,7% през следващите пет до десет години, което съответства на най-ниското ниво от края на 2020 г., сочат данните. Спадът вероятно ще насърчи отговорните лица от Федералния резерв и ще засили очакванията, че на заседанието тази седмица те ще запазят лихвените проценти стабилни.

Макар че инфлационните очаквания намаляват, пътят към облекчаване на ценовия натиск е неравен, а много американци се борят да свържат двата края. Въпреки че работниците най-сетне започват да усещат, че увеличението на заплатите им изпреварва инфлацията, темпът на нарастване на доходите се забавя, което намалява покупателната способност.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.