Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Гърция изпраща труден, но все пак успешен туристически сезон

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма в предаването, „Бизнес старт“, 08.09.2023 г.

12:28 | 8 септември 2023
Обновен: 14:37 | 8 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Туристическата ситуация в Гърция е тежка заради много пожари и промени в резервациите, но те станаха в края на сезона, който иначе беше много успешен. България също премина през трудно начало в туристическия си сезон заради много фактори, като Covid, войната и климатичните промени, но през високия сезон всичко беше пълно и и бизнесите успяха да се адаптират, доколкото това е възможно. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма в предаването „Бизнес старт“, с водещ Роселина Петкова.

Има спокойни части в Гърция, без пожари, наводнения или други проблеми, но хората трябва да се информират предварително преди да пътуват относно местата на които отиват и какви ще са условията във всяка област. Макар лошото време, Гърция отбелязва много добър туристически сезон през 2023 г.

„Това се случва в края на сезона, като виждаме че основно се отразява в някои дестинации, които са популярни за българи...така че в определени райони определено има много силни спадове в края на сезона, и по-скоро неудолетвореност на туристите, като някои са си запазили резервациите...Съответно има и други дестинации, които се радват на успехи и съответно на добър сезон...Но примерно е важно за логистиката на територията на цяла Гърция, където има вятър, черните пътища са затворени и съответно хората трябва да планират точно от къде минават, за да няма рискове от пожар“, казва Занков.

България тепърва ще отчита дали е имала успешен туризъм в края на сезона. Гостът споменава, че началото е било много предизвикателно. Заради климатичните промени и поройни валежи, хората не резервират места. Въпреки 9-10% спад на Черноморието през месеците от май до юли, в края се очакват добри резултати заради стабилния сезон. Бизнесът е успял да се адаптира колкото може спрямо трудната ситуация. За в бъдеще обаче е важно страната да бъде подготвена.

„На България ѝ трябва един много важен тактически план, как да управляваме туризма в държавата ни, именно да го направим в четири сезона. Има много добри световни практики по света, от които просто можем да се възползваме. Много добри възможности, дигитален маркетинг и като цяло за комуникации на ниво дестинация, на ниво хотели, които можем да използваме и да прилагаме. Всичко е измислено вече навън, въпросът е да го приложим в България“, съветва Занков.

Готова ли е България за зимния сезон?

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.