Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Приключенският туризъм в градска среда е една добра бизнес ниша

Велизар Емануилов, актьор, ''Бизнес старт'', 25.08.2023 г.

14:50 | 25 август 2023
Обновен: 09:35 | 29 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Приключенският туризъм в градска среда безспорно е една добра бизнес ниша, за да могат хората да опознаят по-добре своя град чрез архитектурата му. Проблемът е, че лицата, които имат възможност да развиват градския туризъм, не се насочват към архитектурата, сградите и тази част на София, която има голям потенциал, но стои в периферията, използвана за различни дейности като изграждането на бизнес сгради. Когато пътуваме в други държави, всички се впечатляваме от съхранените и добре развити стари части на някои от градовете им. Защо да не направим същото и в нашата страна - във всеки един град да бъдат изградени едни малки центрове, които да привличат хората с архитектурата и историята ни? Това каза Велизар Емануилов, актьор в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова.

''Започнахме без никаква инвестиция. Имах голям интерес, но не познавах и не разбирах историята на тези сгради, но това се промени с течение на времето. Човек просто трябва да отдели време и желание, за да се запознае и да предаде знанията си и на останалите.''

Емануилов разказва, че в рамките на трите години, в които се е провеждала тази ''по-различна'' обиколка из София, тя е привлякла както софиянци, така и любители от периферията на България и чужденци. По негови думи младите имат интерес към миналото и знаят как да се сдобият с необходимата им информация.

На въпроса успяват ли да бъдат съхранени и опазвани красивите сгради, които са архитектурно наследство у нас, Емануилов споделя, че има хора, които не подозират какво притежават, но съществуват и такива, които осъзнават значението и важността на тези сгради. Липсата на информация обаче относно това как да опазят културното наследство, както и връзката с професионалисти, които да подпомогнат съхранението му, възпрепятстват този процес.

''Може и да има някаква заложена в работата на властите ангажираност, но за жалост налице не се чете много. Тук е и проблемът на самите институции, които също би трябвало да съхраняват тези сгради и да помагат те да бъдат предавани напред.''

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.