Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

''Правото на изключване'' на служители в IT сектора трябва да се обмисли добре

Добромир Иванов, изп. директор на BESCO (Българска предприемаческа асоциация) и Виктор Билянски, съосновател на Scalefocus, ''Бизнес старт'' , 16.08.2023 г.

14:15 | 16 август 2023
Обновен: 15:40 | 16 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Осъвременяване на трудовото законодателство е необходимо и ние дори закъсняваме. Темата с работата от разстояние е динамично развиваща се и нашето законодателство не отговаряше на действителността и на това как хората работят в момента. С новите промени ще се даде възможност служителите да имат индивидуален договор с работодателя, където да могат да решат откъде ще работят от разстояние, ще се даде възможност дигитално да се следи дали някой е на работа и каква дейност върши. Това казаха Добромир Иванов, изп. директор на BESCO (Българска предприемаческа асоциация) и Виктор Билянски, съосновател на Scalefocus в предаването ''Бизнес старт'' с водещ Христо Николов.

''Според мен, за да бъдем една иновативна и успешна държава, трябва да сме пионери в тази област. Начинът на работа, как да се повиши конкурентоспособността, как да се повиши производителността на труда и др. са все теми, които чрез осъвременяване на законодателството, ще направят не само работата на работодателите по- лесна, но и според мен ще създаде и възможности за повече работни места.'', споделя Виктор Билянски

Макар и промените да са приветствани и необходими Иванов смята, че все още има детайли, които следва да бъдат изяснени. Едно от тях е дали се разрешава да имаш повече от едно място, където работиш от разстояние. Други неразрешени казуси са как се постъпва ако служител е командирован в града, в който работи дистанционно или пък как се третират трудови злополуки, станали по време на работа от разстояние.

''Законодателството в тази област трябва да бъде максимално либерално, защото в днешно време начинът на работа, различните бизнеси толкова бързо се променят, че е трудно да се предвидят всякакви възможни хипотези, а такива специфични съм сигурен, че може да има много.'', Виктор Билянски

В промените на законодателството се регламентира и правото на изключване на служителите, което означава, че в извънработно време те не биха били длъжни например да отговарят на работните си имейли. Що касае IT индустрията, според Билянски това е неуместно предложение и подобна промяна би била ненужна, тъй като ако на някого му се налага да потърси даден служител, е необходимо да има подобна възможност.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.