Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ръководството, кадрите и подвижният състав се борят за най-слабо звено в БДЖ

Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт + студио: инж. Мартин Янев, експерт към Европейската железопътна агенция, ''Бизнес старт'', 16.08.2023 г.

13:25 | 16 август 2023
Обновен: 14:03 | 16 август 2023
Автор: Милен Симеонов

В БДЖ, особено в пътнически превози, 2% до 3% от пътникопотока в страната се превозва по железен път. Качеството на услугата е такова каквото е. Има нещо много интересно и това е критерият за оценка на изпълнението, наложен от Министерството на транспорта. Един от критериите е ''Процент на изпълнение на графика", като по него БДЖ са с 90%. Тези проценти се смятат на база брутно закъснели или незакъснели влакове. Ако например имате един влак, който трябва да изчака друг, той няма да го направи, за да имате един закъснял влак вместо два. В старанието си БДЖ да изпълнят това, което им е възложено, изпадат в предоставяне на некачествена услуга на пътниците. Това казаха Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт и инж. Мартин Янев, експерт към Европейската железопътна агенция в предаването ''Бизнес старт'' с водещ Христо Николов.

''В БДЖ има няколко слаби звена, които се борят за най-слабо. Най-слабо е ръководството, след това са кадрите и накрая е подвижният състав. Аз не мога да разбера този подход, при който не е изследвано какви са пътниците, по кои линии се движат, какви нужди имат, а се говори да се купят нови влакове.'', споделя Симеон Ананиев.

Ананиев добавя, че във Франция се прави специален конкурс за мениджър на френските железници, който идва с програма за 5 години. Този, който спечели конкурса, формира екип и се отчита. Според него когато мениджмънта започне да се избира по такъв начин, тогава ще се върви към изпълнение на качество и критерии.

''Мениджмънтът дори и на средно високо ниво трябва да бъде внимателно подбран, тъй като 5-годишната програма на висшето ръководство е само един лист хартия, но трябва да бъде изпълнена от средния и ниския мениджмънт. Висшето ръководство е съблюдаващ орган, който да бута в тази насока.'', разказва Мартин Янев

На въпроса дали бързата либерализация на пътническите ЖП превози е част от решението за по-качествени железници, Ананиев смята, че никога не трябва да се бърза. По негови думи в железниците има технологично време за всяко едно нещо.

''Има едно съвсем елементарно решение - създаване на експертен съвет от всички ЖП превозвачи. На този съвет да му се възложи да направи възможните варианти за пътнически превози.''

Според Янев ни трябва системен анализ и Национална транспортна схема. По негови думи това не представлява анализ на пътниците, които използват ЖП услуга, а на пътниците като такива. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.