Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AIBEST: Проверявайте рейтинга и реномето на работодателя, за да се пазите от измамници

Иван Георгиев, член на борда на директорите на AIBEST, в "Бизнес старт", 03.08.2023

12:10 | 3 август 2023
Обновен: 08:31 | 4 август 2023
Автор: Галина Маринова

Некоректни компании винаги има. Дейността на компанията, чиито служители са попаднали под ударите на закона, не е колцентър, а е по-скоро измама, а компании, които мамят има във всякакви сектори. Това каза Иван Георгиев, член на борда на директорите на AIBEST (Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Поводът за гостуването на Георгиев бе издаването на осъдителни присъди и екстрадирането в Германия на българи - служители в колцентър в България. 

"Ние като асоциация имаме най-голямата представителна извадка за IT и сектора на изнесените бизнес услуги и технологични компании и сред нашите компании ние нямаме некоректни бизнеси. Това е прецедент и не бих казал, че е с голям мащаб в България. Не мога да се съглася, че случаят би ескалирал до много голяма степен". 

IT и "колцентър" са термини, които са доста популярни и познати на публиката, но този термин трудно може да обобщи услугите, които се осъществяват на територията на България и в Източна Европа, каза Георгиев. "Компаниите, които AIBEST представлява имат изключителна добавена стойност. Занимават се с дигитализация и автоматизация на процеси, обучават хора, като поставят акцента върху трудовата дисциплина, социалната отговорност, равнопоставеност". 

Обобщаването на услугите, които се предоставят в понятието "колцентър" е остарял подход, добави гостът.

Никога такива компании като тази, която се сблъсква сега със закона, не са подавали молба за членство в AIBEST, каза още Иван Георгиев. "Това са временни дружества, които се правят в различни точки на света. Те имат за цел единствено и само измама. Построени са по такъв начин, че много бързо да могат да излязат от пазара и изчезнат като активност. Ние имаме изключително сложен процес на присъединяване към асоциацията и никога не можем да допуснем такава компания. Дори, ако разберем за съществуването на такава компания, веднага сигнализираме на съответните органи и институции". 

"Те имат изключително нисък профил. Тоест, те първо имат малко служители и второ - не се доближават до каквито и да било асоциации и институции".

В областта на трудовото право в Европа и в частност в България има изключително добре разписано законодателство, подчерта събеседникът. "То е изключително в полза на служителите. Има много посоки, в които нашите закони могат да се адаптират и осъвременят и ние като асоциация сме много активни в работата с институциите и министерствата, но конкретно трудовото право е много добре разписано и почти изцяло в полза на служителите, защото те имат повече права, отколкото задължения". 

Съветите за хората, за да не попадат в такива ситуации гостът обобщи така: "Първото, най-важно нещо е да бъдете разумни хора. От момента, в който имаме право на трудови отношения, след 18 години, трябва да сме разумни и да не се увличаме от странно лесни професионални начини за развитие. Второ, трябв да се четат договорите много внимателно. Въпреки че трудовото законодателство е така построено, че подпис при дейности, които не съответстват на добър и правилен труд да не тежи, внимавайте къде поставяйте подписа си. Четете какво се изисква от вас и какви са правоотношенията с бъдещия ви работодател". 

"Другото, което е от изключителна важност, е, че ние имаме на разположение информационни системи, с които можем да проверяваме рейтинга и репутацията на бъдещия си работодател. Колкото по-малко информация има за него в интернет и в различни медии, толкова повече трябва да внимавате с този работодател. При проблеми - нещо, което не е много популярно на нашите географски ширини, защото корпоративната култура тепърва се развива, въпреки че търпим подем през последните 10 години - ако нещо ни се струва неправилно винаги се обръщайте първо вътрешно, към отдел "Човешки ресурси" вътре в команията и ако не срещнете подкрепа - сигнализирайте на държавните институции и органите на реда". 

Имиджът на България като аутсорсинг дестинация категорично няма да пострада, заяви Георгиев. "Това не е бизнес на знанието, на добавената стойност. Това са просто измамници". Гостът подчерта, че докато ние не допускаме това да се превърне в практика, няма опасност реномето на индустрията няма да бъде засегнато.

"Не можем да премахнем всички гнили ябълки, но въпросът е ние, бизнесът, и държавата да направим така, че това да не става практика и да не се превръщаме в привлекателна дестинация за такъв тип измами. Сигурен съм, че това няма да се случи, защото това са изолирани, частни случаи".

Какви са двата начина, по които могат да се защитават служителите от подобни рискове? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.