Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Служители на Twitter са завели колективен иск заради неплатени бонуси

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 21.06.2023 г.

14:45 | 21 юни 2023
Обновен: 15:39 | 21 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Подаденият във вторник иск твърди, че компанията не е изплатила бонусите за 2022 година въпреки обещанията на Илон Мъск и бившия главен финансов директор Нед Сигъл, че те ще получат 50% от допълнителните си възнаграждения. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Twitter има план за парични бонуси за постигнати резултати, които се изплащат ежегодно, и в месеците, предшестващи придобиването на компанията от Илон Мъск през октомври, мениджърите, включително бившият главен финансов директор Нед Сигъл, са заявили, че бонусите ще бъдат изплатени, пише в иска, подаден във вторник във федералния съд на Сан Франциско.

„Twitter отказа да изплати на служителите, които останаха на работа в компанията през първото тримесечие на 2023 г., какъвто и да е бонус", твърдят служителите.

Откакто Мъск пое управлението, Twitter загуби заповече от половината от приходите си от реклама, тъй като марките престанаха да се доверяват на сайта, че премахва съдържание с насилие, порнография и омраза. Освен това Twitter съкрати повече от 75% от служителите си чрез уволнения и оставки. Приложението е разтърсвано от технически трудности, включително по време на неотдавнашното стартиране на кампанията на губернатора на Флорида Рон Десантис за президент.

Входираният колективен иск от името на настоящи и бивши служители на Twitter, наети през първото тримесечие на 2023 г., които не са получили бонуса си, е подаден от Марк Шобингер, който до края на миналия месец е бил старши директор по възнагражденията в Twitter. Работата му е включвала наблюдение на възнагражденията на изпълнителните директори и стимулиращите възнаграждения, а през ноември отговорностите му са били разширени, така че да включват възнагражденията на служителите в световен мащаб, става още ясно от иска.

Twitter разпусна своя отдел за връзки с медиите и не отговаря на искания за коментари.

След придобиването на компанията от Мъск тя бе съдена многократно за това, че не успява да плати сметките си, включително за наем, както и от бивши служители - за обезщетения и неизплатени заплати.

Компанията за социални медии традиционно определя цел за своя план за бонуси, който се финансира през цялата година, и изплаща поне 50% от целта годишно, става още ясно от съдебния иск.

„Както преди, така и след като придобиването на Мъск беше завършено през октомври 2022 г., ръководството на Twitter непрекъснато обещаваше на служителите на компанията, включително на ищеца, че годишният им бонус за 2022 г. ще бъде изплатен по плана за бонуси", се казва в документа.

Вижте повече за делото срещу Twitter и новият канал за пазаруване в YouTube във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.