Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter вече струва само една трета от цената, която плати Мъск

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 31.05.2023 г.

11:42 | 31 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Twitter вече струва само една трета от това, което Илон Мъск е платил за платформата за социални медии, според Fidelity, която наскоро намали стойността на своя дял в компанията, коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Мъск призна, че е надплатил за Twitter, която купи за 44 милиарда долара, включително 33,5 милиарда долара собствен капитал. Съвсем наскоро той каза, че Twitter струва по-малко от половината от това, което е платил. Не е ясно как Fidelity е стигнала до новата по-ниска оценка или дали получава някаква непублична информация от компанията.

Fidelity за първи път намали стойността на своя дял в Twitter през ноември до 44% от покупната цена. Това беше последвано от допълнителни намаления през декември и февруари.

Twitter изпитва финансови затруднения, откакто Мъск пое управлението. След като натовари компанията с дълг от 13 милиарда долара, непостоянните решения, които предприемача взима и предизвикателствата с модерирането на съдържанието доведоха до спад на приходите от реклама с 50%, каза той през март. Опитът да се възстановят тези приходи чрез продажба на абонаменти за Twitter Blue досега не успява.

Инвестицията на Мъск в Twitter сега възлиза на 8,8 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, който използва оценката на Fidelity, за да изчисли стойността на неговото участие. Мъск похарчи повече от 25 милиарда долара, за да придобие около 79% дял в компанията миналата година.

Последното намаление изтрива около 850 милиона долара от състоянието на Мъск от 187 милиарда долара, според индекса. Въпреки проблемите на Twitter, богатството на Мъск е нараснало с повече от 48 милиарда долара тази година, до голяма степен поради скока от 63% в цената на акциите на Tesla Inc.

HP Inc. отчете продажби, които са спаднали повече от прогнозите на анализаторите, знак, че компанията продължава да бъде затруднена от продължаващия спад в търсенето на персонални компютри.

Приходите са намалели с 22% до 12,9 милиарда долара поради по-лош от очакваното спад в продажбите на потребителски компютри, се казва в изявление на компанията във вторник. Сегментът за персонални системи на HP падна с 29% до 8,2 милиарда долара, в сравнение със средната оценка на анализаторите за 8,4 милиарда долара.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.