Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български шипкови продукти превземат Европа след съюз между бизнес и наука

Иво Балевски, мажоритарен собственик и управител на "Балевски и Киров", в "Бизнес старт", 25.05.2023

13:55 | 25 май 2023
Обновен: 16:02 | 25 май 2023
Автор: Галина Маринова

Когато български научни иновации срещат бизнес инициативата, България успешно се конкурира със световни гиганти в производството на суровини от шипки като Китай и Чили и след като успешно се продава вече на европейския пазар, има реални шансове да пробие именно с качеството на продукцията си и на американския, който има огромен потенциал. Това коментира Иво Балевски, мажоритарен собственик и управител на "Балевски и Киров", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"В град Трявна ние успяхме да създадем първото и единствено по рода си специализирано предприятие за преработка на шипки, не само в България, не само на Балканите, но и в Европа. Има доста колеги, които преработват шипка, но стигат до разделянето на основните съставки, които изнасят като суровини за Европа. Нашата основна цел бе да стигнем до краен продукт. Основно работим по три линии. Едната е храни и чайове, другата е козметични продукти - масла и третата е хранителни добавки". 

Най-продаваният продукт от хранителната линия е шипковото брашно. То има много широко приложение, каза Иво Балевски. "В Германия ние изпращаме около 40 тона годишно. То може да се влага като част от сместа в сладкиши, както и директно да се използва като храна - в шейкове. Нашето брашно е изключително фино. Поне до сега не съм чул някой да прави брашно на под 100 микрона. Това е гаранция за бързото усвояване от организма на полезните съставки, които съдържат билките". 

При маслата, шипковото масло е базово и основно се използва, за да пренесе етеричните масла в кожата. Ползвано в козметиката, шипковото масло има уникалната способност да прониква в дълбочина, да работи на клетчъно ниво, да хидратира кожата, като я прави еластична и подпомага възпроизводството на колагеновите връзки, обясни Балевски. 

"Най-продаваният ни продукт е комбинация от шипково масло с масло от безсмъртниче. Безсмъртничето има уникалната способност да задържа кожата хидратирана по-дълго време. И на нашия, и на западните пазари това е продуктът, който най-много се налага. Търгуваме в Швейцария, опитваме се да се наложим и на скандинавските пазари, в Южна Корея и Япония. Имаме интерес и от САЩ. Предполагам, че до края на годината ще започнем да работим и за там". 

От хранителните добавки топ продукта на компанията е "шипка, ехинацея, черен бъз и кръвен здравец", добави предприемачът. Това е хранителна добавка, която е изцяло на билкова основа, като и четирите компонента подпомагат усвояването на желязото, което способства преносът на кислород. "За момента хранителни добавки продаваме само в България, като много скоро излизаме на пазара в Германия, а през Amazon се надяваме да достигнем до още повече крайни клиенти". 

При обработката на суровината на над 56 градуса температура се разграждат всички активни биосъставки. Този проблем, както и редица други, компанията разрешава в тясно сътрудничество с български учени, като изгражда успешни връзки с научната общност от етапа на проектирането на предприятието до всеки елемент на производствения процес.

"Използваме система за сушене, разработена от проф. Денев, който е доайена в топлотехниката. Системата е създадена така, че да сушим при много ниска температура. Това е свързано с много повече разходи, защото вместо да се изсуши за 18 часа, ние сушим между 24 и 30 часа. Но от друга страна, при разработване на линията ни за сушене, имахме специфично изискване. Това е наша малка иновация - използваме като гориво за производство на топлоенергия власинката, която е между люспата и семката. Направихме изследване в БАН при което установихме, че при изгарянето на 1 кг мъх се отделят 4615 ккал топлинна енергия. За сравнение дъбът и букът отделят около 4000 - 4300 килокалории. Това е, защото вътре в самата власинка има и малко масло, което вероятно е фактор". 

Първоночалната инвестиция в предприятието е на стойност 4 млн. лв., като 50% е осигурена по проектно финансиране по програма "Развитие на селските райони", като предприемачът подчерта, че реинвестициите в компанията продължават. "Наскоро създадохме фотоволтаична централа, което ни прави по-гъвкави. Топлоенергията си произвеждаме от власинките и произвеждайки електроенергията от слънцето, нашите продукти са изцяло без въглероден отпечатък, което придава допълнителна стойност на продуктите. Ние сме на сто процента зелени".

"Постоянно разработваме нови продути, но това е доста дълъг процес. В момента работим по една детска серия хранителни добавки на основата на шипка. Работим и по изграждато и въвеждането на извличане на маслени експракти в шипково масло чрез ултразвук. Това ще се случва в азотна среда. Ще се екстратира маслен билков извлек, примерно жълт кантарион, не във вода, не в спирт, а в шипково масло. Надяваме се до три-четири месеца да го направим. Комбинираме чайове. Разработваме около 20 нови продукти. Би трябвало до края на годината да имаме около 40 нови продукта. Искаме да направим и една козметична серия - кремове и серуми за дамите". 

Как компанията се справя с доставката на суровина без да има собствени насаждения? Защо фактът, че се преработва само българска биологична шипка дава огромно предимство на продукцията от гледна точка на качество и как това помага да се преодолява конкуренцията с най-големите производители в света - Чили и Китай? Как войната в Украйна се отразява на подсектора на производителите на шипки и защо в момента над 1500 тона шипка стои на склад, без да може да бъде реализирана? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.