Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Snapchat привлича 3 милиона плащащи потребители към услуга с безплатен AI

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 20.04.2023 г.

12:35 | 20 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Snap Inc. привлече повече от 3 милиона потребители към своята абонаментна услуга Snapchat+, която предоставя ранен достъп до функции като новия чатбот с изкуствен интелект. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Ръстът надхвърли очакванията на компанията и включва добавянето на около един милион плащащи потребители през последните 11 седмици, каза Snap в сряда на годишната си партньорска среща, проведена в родния им град Санта Моника, Калифорния. Услугата стартира миналата година, но получи тласък през февруари, когато компанията добави изключителен достъп до чатбот, наречен My AI, който се захранва от GPT технологията на OpenAI.

„Никога не сме очаквали, че можем да нараснем до 3 милиона абонати“, каза главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел в интервю. „Това, което по същество виждаме е, че когато пуснем нови функции, това кара повече хора да се вълнуват да се регистрират или да изпробват Snapchat+. Определено видяхме добър импулс с My AI.“

Snap скоро ще отвори функциите My AI за всички потребители - не само за абонати, съобщи компанията в сряда.

В допълнение към предлагането на AI функции, абонаментът позволява на потребителите да персонализират външния вид и усещането на приложението.

Компанията също обмисля начини за своите потребители да печелят пари от приложението. Сега всички потребители на 18 или повече години могат публично да публикуват истории в Snapchat. Това има за цел да направи по-лесно да станете създател и да натрупате последователи в приложението. За да привлече повече от този тип потребители, Snap каза, че ще даде на избрани създатели намаление на приходите, ако рекламите се показват между техните публикации в Stories.

Snap, която наскоро пусна начин за бизнес клиенти да използват AR за продажба на артикули, въвежда продукт „Огледало“ в цял ръст, който ще позволи на клиентите на търговците на дребно виртуално да пробват дрехи в техните магазини, каза компанията. Потребителите ще могат да видят как дрехите изглеждат върху телата им чрез екрана, преди да решат какво да пробват на място или да купят онлайн, ако в магазина няма техния размер.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. усети болката от неотдавнашната вълна от намаления на цените, тъй като намаляването на средната цена на автомобилите му допринесе за 24% спад на печалбата за първото тримесечие.

Производителят на електромобили на Илон Мъск понижи цените на моделите си в САЩ с между 14% и 25% през тази година, тъй като се бори с по-слабото търсене, по-високите лихвени проценти и нарастващата конкуренция. Последният кръг от намаления бе предприемат в навечерието на отчета.

А самият Мъск сигнализира, че Tesla Inc. ще продължи да намалява цените, за да стимулира търсенето на своите електромобили дори за сметка на водещите си маржове на печалба в индустрията. Мъск твърди, че има основателни причини за това, като заяви в сряда, че Tesla може да издържи финансово на намаляването на цените, което ѝ дава предимство пред конкурентите. Инвеститорите не бяха толкова сигурни в това, което доведе до спад на акциите на компанията в следборсовата търговия.

Но по-ниските цени натежаха върху печалбата за първото тримесечие, която спадна до 2,5 млрд. долара, в сравнение с 3,3 млрд. долара година по-рано. Приходите се увеличиха с 24% спрямо предходната година до 23,3 млрд. долара, тъй като Tesla достави повече автомобили на клиенти.

Оперативният марж на Tesla, важна мярка за рентабилност, понесе удар, като спадна до 11,4% от 19,2% през първите три месеца на 2022 г. Маржът на Tesla остава сред най-високите в автомобилната индустрия.

Microsoft Corp. съобщи, че нейните инструменти за планиране и модерация на социални медии за рекламодатели вече няма да поддържат Twitter, след като социалната мрежа, собственост на Илон Мъск, започна да събира такси за достъп до своя програмен интерфейс.

Microsoft ще премахне Twitter от своя план Microsoft Advertising през следващата седмица, обяви софтуерният концерн.

„От 25 април 2023 г. интелигентните кампании с мултиплатформеност вече няма да поддържат Twitter", заяви Microsoft. Подобен имейл е започнал да се изпраща до потребителите на Microsoft Advertising, в който се посочва, че „Центърът за цифров маркетинг (DMC) няма да поддържа Twitter от 25 април 2023 г."

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.