Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският пазар на труда се намира в историческа ситуация

Георги Минев, главен редактор Money.bg и Антон Биров, главен редактор на Webcafe.bg, в "Бизнес старт", 12.04.2023

15:05 | 12 април 2023
Обновен: 17:14 | 13 април 2023
Автор: Галина Маринова

Информация за кариерно развитие, за пазара на труда, която да не е просто преводна или взета от чужди източници, е оскъдна в българското медийно пространство. Затова решихме да създадем място, където всеки да намери теми, които да са му интересни. Започнахме с десетина теми, но до средата на годината планираме да станат поне стотина. Това каза Георги Минев, главен редактор Money.bg, който гостува заедно с Антон Биров, главен редактор на Webcafe.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Гостите коментираха старта на новата платформа yourfuture.bg. 

"Това е общ проект на двете ни медии, които създават съдържание за пазара на труда, компаниите и търсещите работа. През последните години пазарът на труда се промени много. В момента, търсещите работа имат много особени очаквания, свикнаха с хибридния модел на работа, с по-високите възнаграждения. Компаниите по някакъв начин трябва да отговорят на тези очаквания, трябва да се представят като привлекателно място за работа. Един от акцентите в платформата е, да се представят различни бизнеси в България точно като добри работодатели. Кои са практиките, които работят. Какви са новите практики, които са нови в България, за да могат и други бизнеси да ги възприемат. Защото сме в една много интересна ситуация, в която бизнесът е в много неудобна позиция. Има недостиг на таланти и в момента бизнесът трябва да се бори за качествени таланти, които и без това са малко и по някакъв начин да се достигне до тях", каза Биров. 

"Младите хора не знаят в каква посока да тръгнат и имат нужда от побутване и показване на възможностите за развитие. В момента българската икономика и българският пазар на труда се намират в историческа ситуация. От една страна имаме чисто качествени показатели, като много ниска безработица, високи, растящи възнаграждения. Въпреки инфлацията възнагражденията в България растат над инфлацията и са в лидерските позиции за Европа. Не за всички сектори, но за една голяма част от тях. От друга страна имаме внос на нови тенденции и технологии отвън. Говорим за Индустрия 4.0, за нови професии, за умиране на стари такива. Цялата тази ситуация създава един трудно видим път за много хора - какво възнаграждение мога да получавам, как да получавам по-голямо възнаграждение. Възможностите са повече и съответно объркването е по-голямо. Има много въпроси, на които ние ще се опитваме да отговаряме през платформата, както за млади хора, така и за хора, които са напреднали в кариерата си", заяви Минев.

Предизвикателство за компаниите, каза от своя страна Антон Биров, е, че те трябва да "бръкнат в този резервоар от таланти", за да намерят нови кадри, но същевременно да се съобразят с техните представи и очаквания за пазара на труда, които не винаги са толкова реалистични". "Една от идеите на платформата е да обясним на хората, студенти или специалисти, какво е състоянието на пазара на труда в момента, как се променя и как самите те трябва да се променят. Неслучайно обръщаме внимание и на фактори, които са особено важни и в световен и в български мащаб. Тоест, как да бъдем щастливи на работното място, как да балансираме работа и личен живот - вечният въпрос. Какви очаквания да имаме от работодателя и най-вече как да се пазим от бърнаут, защото в тази ситуация много хора прегарят".

Младите хора "със сигурност не бързат" в кариерното си ориентиране, подчерта Минев. "Липсва това, което бе преди по-популярно и видимо в предишни поколения - колкото се може по-рано да си изберат професия и да започнат да работят по нея - да чиракувам или да трупам знания. Сега тече по-дълъг процес на ориентиране - какво да правя, защо да го правя, струва ли си, какво правят моите колеги, приятели, колеги и в този смисъл наистина имат нужда от едно такова побутване - заповядайте, вижте нашата компания, вижте какво правим и вижте защо според нас е смислено да се работи при нас". 

Според Биров в същото време текат процеси, дори и в България, които правят някои професии ненужни. Докато се ориентират младите хора и професионалистите, докато се бавят, технологиите правят вече знанията им излишни. "Това бавно ориентиране се явява някаква пречка". 

Относно държавното висше образование Минев заяви, че то "сработва бавно, трудно, просто, защото регулацията на висшето образование всъщност е сериозна и промяната на учебни планове и вкарването на иновативни неща не става от днес за утре, колкото и да ни се иска". Той добави: 

"Образованието по-скоро би трябвало да мотивира и да подпомага студентите в намирането на знания, но си остава техен изборът и мотивацията дали ще използват тези знания и ще продължат напред или по-скоро ще се пуснат по течението и ще завършат - буквално".

Бизнесите в България все повече осъзнават нуждите да търсят различни канали, за да достигат до потенциалните си бъдещи служители и медиите са един такъв канал, каза Антон Биров. "Защото те са тези, които могат да разкажат историята. Младите днес търсят история, било то под формата на снимка, било под формата на интересен клип и т.н. Това важи и за бизнеса. Те имат нужда да са на място, да са привлечени от една увлекателна история и медиите могат да помогнат за това".

"Това, с което могат да помогнат медиите и това, което се опитваме да направим с "Твоето бъдеще" (Yourfuture.bg) е реално един от тези ориентири, за които си говорим от самото начало. Защото дори и хора с дълъг, дългогодишен опит, нямат все още яснотата как да се справят с някои от проблемите на работното място, как да постигнат по-ефективна комуникация. Пишейки по тези теми, ние можем да помогнем на много хора, както бизнеси, така и частни лица". 

Създаваме, съзнателно или не, търсене и побутваме аудиторията и публиката да прави нещо, допълни Минев. "Медиите, постоянно побутваме хората в някаква посока, за добро или лошо. Затова решихме, че можем да канализираме това побутване в тази платформа, която няма да спре. Сега групирахме най-премиум съдържанието на едно място". 

"Интересен пример са експериментите с четири дневна работна седмица. Хората имат желание нещо такова да се случи, интересно им е дали е възможно. И тук стигаме до момента - склонен ли е бизнесът в България някой ден да опита нещо подобно", каза Биров. "Това е като с хибридния модел. Четиридневната работна седмица ще е също такъв експеримент. Ще видим дали няма да се превърне в едно от задължителните условия на търсещите работа към компаниите, предлагащи такава". 

Предизвикателствата са свързани с най-големите такива в икономическата картина в България въобще, а именно - информацията и публичните данни с информация, каза още Минев. "Тоест, да знаеш в каква посока какво се случва - в коя професия колко работна ръка се търси. При нас за жалост рядко имаме по професии добри форми на самоорганизация, която да организира тази информация. Има изцяло нови професии с дългосрочно бъдеще, за които много хора не знаят. От една страна стои информацията - медийният красив разказ, но трябва да я има и чисто статистическата информация - в тази професия колко хора има, повече ли са от това, което е необходимо и трябва ли да се ориентирам към някоя друга". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.