Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нов български продукт прави моментен скрининг на стреса и менталното ни здраве

Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test My Stress, в "Бизнес старт", 15.03.2023

13:37 | 15 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Икономическото влияние от стреса на работното място е огромно, защото както компаниите, така и държавите губят много средства за това, че техните служители боледуват.  Когато стресът се натрупа, той носи голямо натоварване – от една страна върху финансите на компанията, защото има много болнични дни, а от друга страна  - върху самата икономика на държавата и върху здравната ѝ система. Със стрес е свързано развитието на автоимунни, онкологични, диабетни и други заболявания. Не можем да кажем, че има работно място без стрес, но той трябва да е на здравословно ниво, защото иначе хората няма да бъдат ефективни. Това каза Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test My Stress, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова. 

Макар пандемията от Covid да приключи, несигурността не само не намалява, даже се увеличава и хората все още биват подложени на огромно количество стрес, посочи събеседникът.

„Това задължително ще напълни болниците и поради тази причина, независимо кой управлява, трябва да погледне върху здравната система на страната, за да може тя да бъде готова да поеме тези хора, които ще имат нужда от дългосрочни грижи”, каза Куманова.

Тя цитира данни от проучване сред мениджъри и служители, според които най-голяма отговорност за стреса на работното място носи собственикът на съответната компанията.

„Ако реално погледнем в микросферата на хората вътре в тази компания, всъщност те самите са си отговорни за стреса на работното място. Никой не си дава сметка за това, че стресът е собствено възприятие и докато едни хора издържат малко повече, други имат доста по-малко толеранс на стрес. За да можеш сам да регулираш стреса, трябва да си проактивен по някакъв начин  във взаимовръзката между работодател и служител. За да няма очаквания, които не са изпълнени и нещо, което се отразява на качеството на живот на служителя”.

Връзката между биологичните и психичните показатели при човека е изключително силна и поради тази причина направихме проект, който нарекохме Test My Stress, разказа още Куманова.

Проектът цели да направи скрининг на менталното благосъстояние на човек и отражението на неговата психика върху физиологичното му благосъстояние. В проекта се включиха много професори от различни науки  с намерението да бъде намерена формула как се отразява стресът върху здравето на човека и по какъв начин можем да го измерим. Това е проект на световно ниво и в патентно бюро сме подали шест претенции за иновации на локално и на световно ниво.

„Предстои да пуснем продукт на пазара, за да дадем възможност на хората, които искат да направят моментен скрининг на състоянието си по отношение на влиянието на стреса...Чрез него човек може да наблюдава себе си и да осъществява тази грижа, която ще му даде по-дълго време пълноценен живот”.

Превенция срещу професионално прегряване е работодателите да се грижат за менталното здраве на служителите си. Трябва да се превъзмогне стигмата за менталното здраве, която в България е в огромни мащаби и ние виждаме хора, които в действителност имат необходимост от подкрепа, но те не могат да приемат това.

„Хората трябва да разберат, че усещането за контрол е доста илюзионно и да не отричат влиянието на психиката”.

Как компаниите в Европа постигат спокойна работна среда? Как конкуренцията влияе върху работната среда?  Какви са предизвикателствата и рисковете, свързани с увеличаването на възрастта за активна трудова заетост?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.